Zlatni globus: Ovo su najbolji glumci, reditelji, filmovi i TV ostvarenja

0
US film director Quentin Tarantino (C), actors US actor Brad Pitt and Leonardo DiCaprio pose with other members of the cast and crew in the press room after winning the award for Best Screenplay - Motion Picture and Best Motion Picture - Musical or Comedy for "Once Upon a Time...in Hollywood" during the 77th annual Golden Globe Awards on January 5, 2020, at The Beverly Hilton hotel in Beverly Hills, California. (Photo by Frederic J. Brown / AFP) (Photo by FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images)

Sinoć su proglašeni dobitnici Zlatnih globusa za 2020. godinu. Pojedina imena su očekivana, međutim neki naslovi su stigli kao iznenađenje.

Od Kventina Tarantina (Quentin) do Fibi Valer-Bridž (Phoebe Waller-Bridge), u Holivudu su se okupile brojne slavne ličnosti na ceremoniji koja je izdvojila najznačajnije glumace, reditelje, filmove i TV ostvarenja u minuloj godini.

U kategoriji najbolje drame pobjedu je odnio “1917”, a u konkurenciji su bili i hvaljeni “Ajrišmen” (The Irishman), pa i delo koje je od kada je ugledalo svjetlost dobilo pohvale kako gledalaca, tako i vrsnih kritičara – “Džoker” (Joker), kao i “Meridž stori” (Marriage Story) i “Dve pape” (The two popes).

Titulu najbolje glumice u ponijela je Rene Zalvinger (Zelveger) za ulogu Džudi, a za nagradu su se borile i Sintija Erivo (Cynthia), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Serše Ronan (Saoirse Ronan) i Šarliz Teron (Charlize Theron).

Za najboljeg glumca u drami izabran je Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) čiji je performans u “Džokeru” sve ostavio bez daha.

Što se tiče filmskog ostvarenja u kategoriji mjuzikla ili komedije, pobedu je odneo “Jednom davno u Holivudu” (Once upon a time in Hollywood). Nagrada za najbolju glumicu u ovoj kategoriji pripala je Avkafini (Awkwafina), a glumca Taronu Egertonu.

Za najbolju sporednu glumicu izabrana je Laura Dern, dok je Bred Pit (Brad Pitt) izabran u istoimenoj kategoriji za muškarce. Za najboljeg režisera proglašen je Sam Mendes koji je i zaslužan za najbolju dramu – “1917”.

Titulu najboljeg filmskog ostvarenja na jeziku koji nije engleski odnio je “Parazit” (Parasite), a zvanično najbolji animirani film “Izgubljena karika” (Missing Link). Scenario koji je odnio pobjedu je napisao Kventin Tarantino (Quentin) za “Jednom davno u Holivudu” (Once upon a time in Hollywood).