Zbog nedostatka novca ugrožava se zdravlje djece

0

Učenici osnovnih škola u Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom (LK), Posavskom (PK) i Srednjobosanskom kantonu (SBK) nemaju redovne sistematske preglede tokom obrazovanja na kojima se često uoče bolesti kao što su dijabetes, šum srca ili pretilost.

Osim toga, sistematski pregledi djece, ne samo pri upisu u školu, trebali bi biti i obaveza, jer je prevencija definirana i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Kadar i finansije

Razlozi nedostatka sistematskih pregleda, prema stavovima naših sagovornika iz zdravstva i obrazovanja, mogu se naći u nedostatku kadra, ali i finansija u kantonalnim budžetima.

Roditelji učenika osnovnih škola iz Širokog Brijega nedavno su na sastanku s ministricom obrazovanja ZHK Ružicom Mikulić zatražili uvođenje obaveze sistematskog pregleda djece svake dvije godine.

Tom prilikom specijalista porodične medicine Melani Kvesić istakla je da se na uzorku od 500 djece, kod deset slučajnim pregledom otkriju problemi s pritiskom, srcem…

Roditeljima je tada rečeno da će s njihovim prijedlogom biti upoznata i Vlada ZHK, ali i da sva djeca imaju zdravstveno osiguranje, pa sistematski pregled ne bi izazvao dodatne troškove.

Da ovaj kanton nije jedini bez preventivnog djelovanja, kazali su nam u sindikatima osnovnog obrazovanja.

– Sistematski pregled radi se samo prilikom upisa u školu. Inspektor da preporuku da se radi redovno i na tome se završi. U našem Ministarstvu zdravlja pravdaju se da nemaju novaca – kaže Ivo Vuković, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Posavskog kantona.

Ne vode računa

Ista je situacija u SBK, dok dopredsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH i penzionisani nastavnik iz Livanjskog kantona Filip Čelar ističe da o djeci niko ne vodi računa te da se pregled obavi samo pri upisu, i to u učionici.

– Kako su se djeca upisivala poslije rata 1946. godine, tako je i sada – dodaje Čelar.

Reforma zdravstva počiva na prevenciji

Šefica Službe za promociju zdravlja i edukaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH  Aida Ramić-Čatak ističe da reforma zdravstva počiva na pravilnom korištenju zdravstvene zaštite – da se građanin javi i kada je zdrav da bi ostao zdrav.

– Često se, zahvaljujući sistematskim pregledima, u predškolskom uzrastu uoče anomalije vezane uz vid, koštano-mišićne deformitete, pretilost, promjene iz oblasti mentalnog zdravlja. Preventivni pregledi čine do četvrtinu od ukupnog broja pregleda – dodaje Ramić-Čatak.