Završen sastanak u sjedištu HDZ-a BiH: Evo šta su predstavnici Aluminija dogovorili s Čovićem

0

Predstavnici Aluminija napustili su zgradu sjedišta HDZ-a BiH gdje su bili na sastanku sa predsjednikom ove stranke Draganom Čovićem. Kako javlja reporter Oslobođenja Adnan Demić, među radnicima vlada velika napetost, a nekoliko njih nezadovoljstvo je verbalno ustremilo na Samira Anića iz Nadzornog odbora Aluminija kojeg su prozivali.

Romeo Biokšić je po izlasku iz zgrade kazao da će u 16.30 uslijediti novi sastanak s upravom firme.

– Dobili smo obećanja da će se svim radnicima uplatiti doprinosi. Kao drugo, otvoriće se pregovori sa bankama, vezano za kreditna zaduženja djelatnika i kao treće, idemo sada u tvornicu, imamo nastavak razgovora zajedno s Nadzornim odborom, s upravom društva, da se iznađu neka rješenja, da se ne otvara stečaj. Na sastanku s Čovićem je bilo nas šest predstavnika sindikata. Mi smo više puta tokom prethodnih godina primili lažna obećanja, vidjećemo da li će se ova sad obećanja ispuniti.

Pero Bebek tvrdi da je stečaj postao manje izgledna opcija, no kako se čini ni on sam nije siguran šta je tačno dogovoreno.

– Idemo u pregovore, smatra se u nekom dužem periodu da će svi radnici vratiti na posao. Opcija stečaja koja je spominjana sada više nije aktuelna. Ima nekog napretka verbalnog, kako će to u praksi ići vidjećemo.

Također, radnici Aluminija su od Čovića dobili određena obećanja, koja su javno pročitana ispred centrale HDZ-a.

“Pitani smo želimo li nastaviti raditi, rekli smo da želimo. Ne može se raditi bez plana i programa. Svi doprinosi za 20 mjeseci će biti plaćeni. Da bi počeli raditi – stečaj nije opcija. Ako odemo u stečaj – gotovi smo. Iznijeli smo neke stvari njemu, on je rekao da nisu točne. Sjest ćemo za stol i uoči. Tu ćemo otvoriti karte, kakve su cijene, šta plaćamo, koliko plaćamo, šta možemo zaokružiti”, poručuju.