Zašto Saša Magazinović još uvijek nije promijenio ime u Ideonella sakaiensis – bakteriju koja jede plastiku?!

0

Postoji puno ideja kako bi se svijet mogao očistiti od plastičnog smeća. Ali sad konačno postoji i realna nada da bi se to moglo napraviti. Riječ je o jednoj bakteriji koja najviše voli jesti plastične boce.

Ideonella sakaiensis 201-F6, tako se zove bakterija o kojoj su prvi put pisali japanski istraživači u stručnom listu “Science”.

Kako se došlo do saznanja o postojanju ove bakterije, prva osoba sa kojom smo je mogli poistovjetiti je Saša Magazinović. Upravo je Magazinović uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini izjavio da će ukoliko Šefik Džaferović odnese pobjedu nad Denisom Bećirovićem javno pojesti glasačku kutiju.

“Ako taj kandidat pobijedi kandidata koga podržava trenutno desetine nevladinih organizacija, deset političkih partija, Partija evropskih socijalista sa 34 članice, Socijalistička internacionala sa preko 130 članica, i što je najvažnije 30.000 SDP-ovaca koji su izašli i rekli ovo je naš kandidat, Denisa Bećirovića, ja ću javno pojesti glasačku kutiju”, rekao je tada Magazinović.

Devet mjeseci nakon izbora, o performansu – niti riječi!

U momentima kada SDP-u prijeti da će zbog neplaćenog poreza se oduzeti dio Centrale, sve zbog kormilara koji su stranku i doveli u ovo stanje, može im se čestitati što su ostali principijelni u njihovom NE o koaliranju sa etnonacionalnim strankama. Nije mala stvar ostati u opoziciji (sem Kantona Sarajevo, koji vrijedi kao čitava država izgleda), pisati amandmane od kojih niti jedan neće proći, a primati par hiljada KM budžetskog novca dok se ne brineš o stanju u državi, jer sjediš u hladu opozicije.

Uzimajući u obzir da se SDP-ovo rukovodstvo voliti dičiti svojom principijelnošću i poštenjem (kad traktori nisu u pitanju) koja ih kako tvrde razlikuje od suparničkih stranaka, nema sumnje da glasači očekuju od Magazinovića da ispuni svoja obećanja.