Zaposlio ministricu pravde – TIBIH podnio krivičnu prijavu protiv Predsjednika Opštinskog suda u Živinicama

0

Predsjednik Opštinskog suda u Živinicama Ibrahim Bubić zaposlio je Ivanu Kulić na mjesto državne službenice u ovom sudu u vrijeme dok je ona još bila ministrica pravde i uprave Tuzlanskog kantona. Zbog ove skandalozne odluke Transparency international BIH (TI BIH) je podnio protiv Bubića krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona jer postoji sumnja da je ovim potezom počinio više krivičnih dijela. Situacija je apsurdna jer je  za državnu službenicu postavljena osoba koja se našla u direktnom sukobu interesa, jer između ostalog učestvuje u donošenju budžeta institucije u kojoj je zaposlena. Još veći apsurd je što je Bubić, u obrazloženju odluke o njenom izboru kao četvrte sa rang listi javnog konkursa, navodi da ona osim pripravničkog staža ima i ministarsko iskustvo.

„Kod izbora kandidata cijenjena je i činjenica da izabrani kandidat osim obavljenog pripravnićkog staža u sudu, obavlja i poslove Ministra pravde i uprave Tuzlanskog kantona“, navodi se u rješenju koje potpisuje Ibrahim Bubić.

Ivana Kulić dospjela je u žižu javnosti 2015. godine kada je kao pripravnik-volonter suda u Živinicama postavljena za ministra, a u februaru ove godine sa pozicije ministra u tehničkom mandatu  ponovo je zaposlena u sud na upražnjeno radno mjesto stručnog saradnice za administrativno-organizacijske i opšte poslove.

Prema mišljenju TI BIH postoje osnovi sumnje da je predsjednik suda njenim izborom počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja i/ili povrede ravnopravnosti građana u zapošljavanju, jer je drugim učesnicima konkursne procedure nanio štetu dajući prednost licu koje je sukobu interesa.  Zakon o državnoj službi Tuzlanskog kantona jasno sadrži odredbe po kojima državni službenici   ne smiju istovremeno obavljati poslove koji dovode do sukoba interesa sa njihovim službenim dužnostima a to je u ovom slučaju upravo pozicija ministra pravde.

Zbog svega je TIBIH uputio i prijave kantonalnoj i federalnoj inspekciji koje  odgovornost prebacuju jedna na drugu. Kantonalna se proglasila nenadležnom jer je konkursnu proceduru provodila Agencije za državnu službu FBiH, dok je Upravni inspektorat FBIH predmet vratio ministarstvu na čijem je čelu tada bila Ivana Kulić i kantonalnoj inspekciji koja se prethodno proglasila nenadležnom. Prijava je upućena i Uredu disciplinskog tužioca koji je obavijestio TIBIH da protiv Bubića već vodi jedan postupak i da je u isti predmet uključio i ovu prijavu.

Izvor: transparentno.ba