Zadnji dani „monarhije Tuzle“

0

Piše: Edis Haskić

(Preuzeto sa stranice „Tuzla za Tuzlu“)

OČITO JE OVA STRANICA NAVIJAČKO-PROPAGANDNI MEDIJ?

-Jeste, ovo je navijačka stranica.

ZNAČI DA ĆE SE „IZ AVIONA“ VIDJETI DA ONA NAVIJA ZA PROMJENU DOSADAŠNJE VLASTI U TUZLI, NA ČELU SA GRADONAČELNIKOM JASMINOM IMAMOVIĆEM?

-Ne samo „iz aviona“, već čak i sa Mjeseca, ako se neka svemirska misija zatrefi gore. Ali, mi ćemo navijati snažnim argumentima, a ne spletkama,izmišljotinama i senzacionalizmom.

A HOĆE LI OVA STRANICA NAVIJATI ZA NEKU KONKRETNU ALTERNATIVU JASMINU IMAMOVIĆU?

-Hoće, za Vahida Jusufovića, u prvom planu, a zatim i za strukturu koja stane iza njega i podrži prijeko potrebni zaokret u vođenju ovog u svakom pogledu posrnulog i devastiranog grada.

DA LI STE VI KOJI STOJITE IZA OVE STRANICE VELIKI NAVIJAČI VAHIDA JUSUFOVIĆA ZBOG NEKIH LIČNIH ODNOSA?

-Nismo. Štaviše, niko od nas nije bio u prilici da progovori nijednu riječ sa tim čovjekom. Mi smo malo više vatreni navijači za to da Jasmin Imamović konačno jednom ode, a realno je njegov najozbiljniji konkurent i najveći favorit da pomogne u ispunjenju te žarke želje velike većine Tuzlaka – Vahid Jusufović.

VRATIĆEMO SE JUSUFOVIĆU KASNIJE, A PRIJE TOGA – KOJI SU NAJVAŽNIJI ARGUMENTI PROTIV IMAMOVIĆA?

-Dovoljno je pomenuti njegovu dvadesetogodišnju vladavinu. Sama ta činjenica više ne može imati nikakve veze sa demokratijom, a pogotovo ne socijaldemokratijom. Pa i ako je taj čovjek mogao donijeti nešto dobro, a sigurno je donio, njegovo predugo „carevanje“ je to zatrlo i obesmislilo. Politička praksa ne poznaje primjer da je bilo koja višedecenijska vladavina jedne osobe donijela napredak igdje u svijetu.

Jer, šta to dobro, kakav iznenadni preokret nabolje ovom izdišućem gradu može donijeti vječni vladar Imamović sa svojim uvijek istim saradnicima, taldžijskim firmama i tenderima, zapošljavanjem kompletnih povlaštenih porodica na budžetske radna mjesta kojima  ni ajnštajni iz ogromne većine porodica „nižeg reda“ ne mogu prići?

Tuzla je jednostavno pretvorena u monarhiju, u kastijski sistem, a svi mladi iz nižih kasta bježe odavde glavom bez obzira. Pa recite – ko od tih koji odlaze da povjeruje onome koji se prvih godina svoje vladavine zaklinjao u perspektivu mladih, vodao uza se onog momka što govori tuce jezika? I ništa od svega. Ovdje su mladi ostarjeli uzaludno čekajući Imamovićevu obećanu perspektivu.

HOĆETE REĆI DA IMAMOVIĆEVA VLAST BAŠ NIŠTA NE RADI, DA OVDJE NIŠTA NE NAPREDUJE?

-Nećemo to reći, jer ima izuzetaka. Na primjer – kako je to nedavno pisao portal regional.ba –  „galopiraju naprijed sumnjiva kreditna zaduženja, kao što su najnovijih 8 miliona KM za aktuelnu, inače uobičajenu predizbornu krpačinu uličnih rupa (zbog čega se ustalilo ime „Gradonačelnik Krpan“) i slične kozmetičke radnje po principu „drži vodu dok ‘majstori’ odu“. I odnesu ogromne pare – Bog te pit’o gdje i kome. I nature novi teret duga na već odavno pogrbljena leđa tuzlanskih narodnih masa.“

A KAKVE TO  ČUDOTVORNE ADUTE I KVALITETE DONOSI TAJ VAHID JUSUFOVIĆ?

-Ne donosi nikakva čuda, ali što je najvažnije i ne prodaje nikakve magle što je bila i ostala jedina zanimacija i vještina Jasmina Imamovića. Poznat je po najkonkretnijem predanom radu i neupitnim djelima. On je vlasnik vrhunske ljekarske biografije, utemeljitelj ratne sanitetske službe 2. korpusa – najorganizovanije u Armiji BiH, a sada autoritativni direktor UKC Tuzla.

Najširoj javnosti je postao poznat svojim visokoprofesionalnim i moralnim činom suprostavljanja  moćnom sarajevskom zdravstveno-političkom lobiju u ishitrenim javnim nabavkama medicinske opreme pod okriljem pandemijske krize. Da nije on udario rukom od sto u tom „osinjem gnijezdu“ mućki, imali bismo bezbroj „srebrenih respiratora“ i sličnih katastrofa preko federalnog budžeta i narodnih leđa. Takvi lideri su prijeko potrebni i Tuzli i Bosni i Hercegovini.

NEMOJTE SAMO REĆI DA VAS NIKO NE PLAĆA ZA POKRETANJE OVE STRANICE, DA JE OVO NEKA NAJPLEMENITIJA MISIJA VOĐENA ISKLJUČIVO OPŠTIM DOBROM?

-Da ponovimo, mi jesmo otvoreni navijači za ukidanje monarhističke vladavine u Tuzli, ali nismo ničiji plaćenici. No, dosta je razgovora za ovu priliku. Zadnje što želimo je da postanemo dosadni čitaocima.

NIJE VALJDA DA NAM NEĆETE PROKOMENTARISATI ZANIMLJIVE PRETPOSTAVKE U ČARŠIJI DA IZA VAS STOJE NEKI LOBIJI POPUT …?

-Hoćemo sve, ali drugom prilikom. Sad je zaista dosta!