VEDRAN MITRIĆ: Stradali su na dužnosti, ali šta je i sa djece običnih ljudi?

0

Odluku o proglašenju Dana žalosti donijelo je Vijeće ministara BiH, kao i Vlada Republike Srpske. U skladu s tim, zastave će na svim javnim institucijama biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije bit će prilagođene Danu žalosti, dok su svoj program situaciji dužni prilagoditi i javni emiteri.

U 10:30 sati danas će biti održana zajednička komemorativna sjednica ubijenim policajcima, a u toku dana policajci će biti i ukopani.

Sahrana Davoru Vujinoviću bit će obavljena u 12:15 sati na groblju “Sveti Josip” na Ciglanama, a dženaza Adisu Šehoviću u 14.30 sati na mezarju u Buća Potoku.

Službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su od petka, pod nadzorom kantonalnog Tužilaštva, saslušali i ispitali 49 osoba u vezi s rasvjetljavanjem krivičnog djela ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Većina je saslušana, ispitana i kriminalistički obrađena u prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Pored ispitivanja, izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području bh. entiteta Republika Srpska.

Država šuti, ne pomijera se sa mjesta

Dok se čitava država digla da pronađe ubice dvojice policajaca, očevi brutalno ubijenih mladića Davida i Dženana i dalje tragaju sa istinom.

Poslije niza utvrđenih propusta, nespretnih javnih nastupa čelnika policije i pravosuđa i niza uličnih protesta i dalje se mjesecima, pa i godinama tapka u mjestu. Hiljade građana iz cijele Bosne i Hercegovine svakodnevno se priključuje protestima dvije porodice u potrazi za istinom.

Ovo su dva slučaja koja su dodatno narušila vjeru ljudi u rad državnih institucija, prije svega policije, a zatim i pravosuđa.

Bez obzira na ime i prezime, spol, boju kože, vjersku i nacionalnu pripadnost, zar pred zakonom ove države nismo svi isti?