VEDRAN MITRIĆ: Njet Lavrovu je dokaz da BiH ima kičmu!

0

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su prisustvovati današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Ovom odlukom očuvano je dostojanstvo i ponos Bosne i Hercegovine.

Sergej Lavrov u BiH je došao na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma kako bi, prema analizama, pokazao Zapadu da Rusija ne odustaje od utjecaja u ovom dijelu svijeta.

Sama posjeta Lavrova uvijek podrazumijeva i neku vrstu podrške Miloradu Dodiku. Naime, jučerašnjim protokolom je predviđen i privatni sastanak Lavrova s članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj (RS), i to prije susreta s drugim dužnosnicima. Ovaj čin možemo okarakterisati kao diplomatski skandal.

Skandal iz više razloga…

Lavrov koji poziva na poštivanje sporazuma uz poruku da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posledice. Upravo je jučerašnjim sastankom to prekršio.  U samom sporazumu spomije se država BiH, njen kontinuitet, njene institucije i njena zastava, kako je izjavio Džaferović. Zastava i grb su simboli države BiH i svih njenih institucija i to se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano, naprotiv.

Pored toga što na sastanku državnih obilježja nije bilo, održao je sastao se i sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Čović nakon kratkog razgovora sa Lavrovom, nije davao izjave za medije, ali je na svom Twitter profilu potvrdio sastanak.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji u i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH da u potpunosti osigura i zaštiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama”, napisao je Čović.

Čemu on vodi, kao uvertiru smo mogli vidjeti i čuti u hrvatskom Saboru. Iako je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma, ona nema pravo uplitati se u unutardržavna pitanja BiH. Tako smo mogli čuti izjave da je federalizacija jedno od mogućih rješenja, odnosno formiranje trećeg entiteta.

Htjela bh. javnost priznati ili ne, današnji odgovor članova Predsjedništva Komšića i Džaferovića predstavniku jedne od najjačih zemalja svijeta je dokaz da imamo kičmu.