VEDRAN MITRIĆ: Kraj najmoćnije žene svijeta!

0

Još jednom je najmoćnija žena svijeta Angela Merkel pokazala zbog čega ima poštovanje čitavog svijeta. U pitanju nisu nova zapošljavanja, iako ih u Njemačkoj za razliku od naše zemlje gdje se samo obećava, ima, nego je u pitanju moralni odnos prema glasačima.

Naime, nakon što je CDU na izborima u pokrajini Hessen izgubio 10 posto glasova, njemačka kancelarka i predsjednica stranke Angela Merkel izašla je u Berlinu pred novinare i najavila da se više ne namjerava kandidirati za lidersku poziciju među njemačkim demokršćanima. U neobično direktnom nastupu Merkel je izjavila da je loš rezultat CDU-a u Hessenu njena odgovornost te je funkcioniranje vlade koju trenutno vodi opisala kao neprihvatljivo. Merkel je i najavila kako bi htjela voditi aktualnu vladu do kraja svog mandata 2021. godine, ali da se više nema namjeru kandidirati za kancelarku.

Zamislite, ali samo zamislite da se neko od naših političara odluči na ovaj korak. Vrlo je vjerovatno da bismo tu osobu nazvali idiotom kakav se nije još u BiH rodio, jer napušta jedan od najlakših, a u isto vrijeme najplaćenijih poslova.

Od skromne fizičarke do najmoćnije žene svijeta

Osoba je koja može dugo da izdrži bez sna, sama uzgaja povrće, vatreni je navijač nacionalne fudbalske reprezentacije, a ispit iz marksizma je teško položila – to su neke od možda malo poznatih činjenica o njoj.

Angela, umjesto da se preseli u vladinu rezidenciju otkako je na vlasti, Merkel i njezin suprug ostali su živjeti u svom stanu. Kada ulove slobodan vikend odlaze u kancelarkinu skromnu vikendicu na selu sjeverno od Berlina.

Skromna kancelarka jednog momenta začuđeno je pitala BiH bahate političke lidere zašto su došli u Njemačku na sastanak s njom sa toliko skupih automobila. Žena je koja je davši im posao usrećila više Bosanaca i Hercegovaca nego li će Bakir, Milorad i Dragan ikad.

Gubi li BiH snažnog partnera njezinim odlaskom?

Odlazak Angele Merkel s vlasti vjerovatno neće dovesti do promjene politike prema Bosni i Hercegovini. Iako je imala utjecaj, nije sama odlučivala. Veći efekat u budućnosti će imati stav njenih partijskih kolega, ali i to ko će je naslijediti.

Da ne bude da se pišu hvalospjevi, kao i svaki političar u svijetu, imala je svojih loših poteza, da li su oni bili u interesu države na čijem je čelu bila, historija je ta koja će na kraju da sudi.