VEDRAN MITRIĆ: Komunista koji se potpisivao ćirilicom vođa hrvatskog naroda

0

Ima li Čović kredibiliteta da se bavi politikom i da vodi hrvatski narod. Čovjek koji se potpisovao ćirilicom i izjašnjavao kao Jugoslaven, preko noći je postao nacionalni lider.

Neki mediji pišu da ga je na to mjesto dovela razgranata mreža hrvatskih udbaša. Kao što je njegov patron Dodik od istaknutog demokrate postao najgori nacionalista, tako je i Čović u nešto dužem razdoblju skrenuo u radikalne promjene od ćiriličnog Jugoslovena prema branitelju hrvatskih nacionalnih interesa.

Ako nisi član HDZ-a, nisi ni pripadnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, jednostavna je poruka koju je svima šalje Dragan Čović.

Bio član Saveza komunista, potpisivao se ćirilicom

U svakom slučaju, vrijedi podsjetiti na životni i politički put dugogodišnjeg predsjednika HDZ-a BiH, koji će sigurno nastaviti igrati važnu ulogu na političkoj sceni BiH.

Dragan Čović rođen je 1956. godine u Mostaru, gdje je završio Strojarski fakultet. Naravno, bio je član Saveza komunista, a naročito je zabavan detalj da se prije devedesetih godina prošlog stoljeća znao potpisivati ćirilicom. Kao i mnogi drugi HDZ-ovci u Hrvatskoj i BiH, nekad tokom 1990. godine se probudio – poput žohara iz Kafkinog Preobražaja – kao veliki Hrvat i katolik, te od žestokog komunista postao žestoki nacionalist.

U HDZ-u BiH je na početku bio pripadnik drugog ili trećeg ešalona stranke, a mnogi su bili sumnjičavi i prema njegovom komunističkom stažu. Ipak, Čović je uvijek bio snalažljiv čovjek te se nakon što je počeo rat u BiH, izvrsno uklopio u strukture Herceg-Bosne, u međuvremenu u Haagu presuđene kao udruženi zločinački pothvat (UZP).

Tokom rata organizira robovski rad Bošnjaka

Čović je tokom rata vodio važnu mostarsku tvrtku Soko, a iz te faze njegove karijere ostao je zapamćen dokument, tj. ”Zamolnica”, u kojoj Čović traži da mu se na prinudni rad pošalje ”deset zarobljenika” iz logora HVO-a u kojima su držani Bošnjaci. Čoviću je odobren zahtjev, a on nikada nije demantirao da je potpisao tu zloglasnu zamolnicu, nego je tek rekao da ”nitko ko je tokom rata boravio u Sokolu ne može reći da je bio zlostavljan”.

Oni koji su za Soko pod Čovićevim vodstvom radili kao robovi, ipak se ne slažu s tim te je više medija objavilo njihova svjedočenja u kojima opisuju da su im pijani vojnici HVO-a prijetili ubistvom. Istina, ropski rad u tvrtki Soko bio je bolja opcija od svakodnevnih premlaćivanja, mučenja i ubijanja u logoru HVO-a Heliodrom, no teško da zbog toga Čovića treba slaviti.

Nekada jedan od vođa mostarskog Veleža, sada veliki simpatizer Zrinjskog

Od 1998. na raznim visokim funkcijama u BiH

Nakon rata je Čović, inače još od 1998., zauzimao i niz istaknutih političkih dužnosti u institucijama Federacije BiH i na državnom nivou: ministar financija, potpredsjednik vlade, član predsjedništva. Iz toga se vuku razni repovi i afere, a bio je i optužen za niz kriminalnih djela. Svaki put se izvukao na suđenju, a jednom jer je dokazna dokumentacija misteriozno nestala u transportu između dvije zgrade suda u Sarajevu.

Sa kim si, takav si

Građanskim strankama jučerašnji korak sasvim normalan, a u pitanju je koalicija SDA – HDZ. Ovo svakako da nije prvi put da ove dvije stranke nađu “zajedničku”.

Kada se toliko čelnici SDA drže pitanja nacije, zašto između ostalog ne stanu o odbranu Bošnjaka i kažu “NE” UZP-u, u kojem prste imaju i aktuelni članovi HDZ-a BiH.

To ne svakako da ne bi dovelo do koalicije, samim time i do fotelja, jer samo su im one i bitne, dok egzodus građana u utopiji političara vlada.