VEDRAN MITRIĆ: Ko to laže da je Mostar podijeljen grad?!

0

Skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća jučer je obilježena 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru. Oko 10:16 sati začula se sirena s kule, djeca mostarskih škola s mosta su bacila cvijeće u Neretvu, a skakač Admir Delić je izveo skok bez aplauza.

Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993 godine je bila vijest koja je izazvala sablazan svjetske javnosti, a i nakon 25 godina u gradu na Neretvi je tema koja otvara stare rane i budi bolna sjećanja.

Dok su ovo i dalje bolna sjećanja, kao i mnoštvo drugih koje su se krvavih devedesetih dogodile u Hercegovini, narod je i dalje podijeljen. Jedni imaju svoju istočnu, drugi zapadnu stranu.

Međutim, znate li ko nije podijeljen iako su im stavovi totalno oprečni?

Čovo i Bake. Zarad ličnog ili stranačkog uspjeha, obojica u svom toru huškaju protiv ovih drugih dok na kraju trljaju ruke i smješkaju se što im ista priča prolazi preko 20 godina.

Narod ko narod, njima je to izgleda normalno pa svejedno glasaju za svoje, dok je Mostar po mnogima bure baruta, spremno svake sekunde da eksplodira.

Dokaz da svako glasa za svoje su svakako i rezultati prethodnih izbora, jer su ove dvije stranke osvojile preko 60% glasova.

Dok je svijest kod građanskih stranki konačno proradio, koalicija SDA-HDZ će se držati naredne dvije godine, te će ponovo da se medijski prepucavaju jer dolaze Lokalni izbori i nova “borba” za vlast, iako Mostar gradonačelnika nije birao već 10 godina.

Kao što je legendarni Kemal Monteno u pjesmi “Stari” napisao – “Izroniti će Stari za one što ga vole”, iskreno se nadam da će i u Mostaru građanske stranke izroditi pa barem jednog lidera koji će naći način da svijest o nacionalnim torovima kod građana promijeni.