VEDRAN MITRIĆ: Ja ti pišem pismo stari, prijatelju moj

0

U Sudu BiH u ponedjeljak je izrečena prvostepena presuda u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava. Sud je u ovom predmetu izrekao ukupnu kaznu od 52 godine zatvora.

Da vas podsjetim, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Njih se teretilo da su od 2007. do 2012. godine djelovali kao povezana grupa. Teretilo ih se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od blizu 13,5 miliona KM.

Lijanović je u januaru pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i to za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine. Lijanović je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Inače, on je na nedavno održanim Općim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te je dobio ukupno 6.063 glasa.

Zbog čega sam se vratio na Lijanovića, i zbog čega mu pišem?
Prije svega, bez obzira u kojoj je stranci neka osoba, ukoliko vidim da se nađu u kriminalnim vodama, još da su i osuđeni za isti, naći će se na nazovimo je crnoj listi.
Neovisno o stranci i izbornom programu, tačnije “Programu za 10” Narodne stranke “Radom za boljitak”, za koji smatram da je na mjestu i da bi ga trebalo sprovesti, kako da se osuđeni kriminalac, pogotovo kada si osuđen za udruženi kriminal dok si bio na vlasti, imaš obraza pojaviti se pred ljudima?

Tokom kampanje, u više navrata privatno sam mu pisao, ali odgovora nije bilo, štoviše, blokiran sam i svaki dalji vid online komunikacije nije bio moguć. Razumijem da je sa neistomišljenicima najlakše na taj način završiti sve odnose, međutim, kao javna ličnost, ličnost koja je željela u Predsjedništvo, mislim da je svako imao pravo da dobije odgovor na postavljena pitanja, pogotovo kada vidiš odgovore na sve hvalospjeve i pohvale.

Neću pretjerano ulaziti u ono šta sam mu tačno pisao, ali bilo je na osnovu presude iz Tuzle i daljeg bavljenja politikom.

Kako je došlo do raspada kompanije Lijanović

Na vrhuncu poslovne moći širokobriješka kompanija Lijanovići zapošljavala je 1600 radnika i bila je jedna od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije. Naznake prvih ozbiljnijih problema stigle su 2005. godine, kad je zbog utaje poreza protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegove braće podignuta optužnica, a u tom predmetu sudilo se i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Kompaniju  je potresao i skandal 2010. godine, kada su optuženi da su uvozno meso iz Brazila prikazivali kao domaće.

Poslovni ugled širokobriješke tvrtke tada je ozbiljno narušen. Skandal se poklopio s propasti Hypo banke, čija je nova uprava podnijela kaznenu prijavu protiv braće Lijanović zbog prevare pri dobivanju kredita. Definitivan krah obiteljskog biznisa uslijedio je 2014. godine, kada je posao prodan turskom poduzetniku Sadiku Sezeru.

Šta imamo u konačnici?

Poslovno carstvo Lijanovića koje su uništile brojne afere i sudski procesi ulaskom u politiku, njegov odlazak u zatvor i još mora vratiti sav novac koji je nezakonito stekao, a ja ostado zakinut za odgovore.