VEDRAN MITRIĆ: BU-HU, niko neće da se igra sa SDA

0

Stranka demokratske akcije (SDA) je pobjednik izbora za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i skupštine pet od 10 kantona u FBiH. Međutim, iako brojke pokazuju jedno, svi oni koji iole čitaju dnevnu štampu vide da se na političkoj sceni odigralo nešto suprotno. Formira se građanski blok i pobjednici ostadoše kratkih rukava.

Očigledno da je jutro pametnije od noći, jer preuranjeno slavlje na ulicama Sarajeva bi.

Tužit ću te mami

Kao i u svim igrama kada se nasilnik okomi na slabije od sebe, slabići priprijete onim čega se svi plaše. U današnjem političkom okviru, oni slabiji nisu tužili mami, nego su se udružili i zajednički pokazali da se ne plaše, da se udruženim snagama mogu boriti protiv godinama pravljene mašinerije.

Upravo smo tome jučer u TK, a i prethodnih dana u ostalim kantonima svjedočili. Svi imaju pretežno isti stav, sa svima da, sa SDA ne. Kao što je u jednom od intervjua predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao, “Pokazala je historija da svi oni koji su prihvatili zagrljaj SDA ostajali su “donji”.

Dokaz tome je i da se još uvijek aktuelni koalicioni partner HDZ kojem je zarad vlasti na izborima 2014. SDA dala sve bitne stolice u državi, sada optužuju preko medija.

Izetbegović: Zaprijetio javno onima koji ne žele sa SDA; Čampara: Nervozni ministar šalje prijeteće poruke; Lukač: Podnosi krivične prijave

“Nećemo mirno sjediti i gledati negiranje volje birača.”, upravo je to rečenica koju su u javnost poslali nakon što je strah od gubitka poluga vlasti u taboru SDA posljednjih dana dosegao neviđene razmjere. U panici su mobilizirani svi resursi i specijalni timovi, a cilj je jedan – zadržati vlast po svaku cijenu.


izbjegavanje SDA je rizično
, poručio je Izetbegović. Govoreći o Kantonu Sarajevo, Izetbegović je kazao da je to kanton s najvećim budžetom, koji je veći od onoga u RS, te da se to sada „pokušava oteti od SDA“.

Nije dugo trebalo da se za njim oglasi prvi pendrek FBiH i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara. U svom javnom istupu osioni Čampara poslao je strankama koje žele formirati vlast prijeteću poruku:

– Ako neko misli da ćemo mi to gledati skrštenih ruku, Boga mi se vara. Ja to ne bih preporučivao nikome.

Ovakva poruka na težini dobiva zato što je saopćava ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nekoliko sati nakon toga, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač javno je potvrdio da SDA-ova vlast, preciznije režim, ne sjedi skrštenih ruku. Ovaj policijski aparatčik SDA kazao je da je već podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića zbog navodnog ometanja pravosuđa. Jasno je da je Nikšić prva meta, kao lider SDP-a, koji predvodi blok stranaka koje ni pod koju cijene ne žele u vlast sa SDA, piše i Avaz posljednjih dana.

Hoćemo li do formiranja vlasti gledati posljednje koprcanje SDA i pritiske, policijske naručene akcije, vanredna saopćenja raznih “tužilaca”, pritiske raznih istražnih i inspekcijsko revizorskih agencija, koje će pokušati da pritisnu lidere i zastupnike SDP-a, SBB-a, DF-a i drugih stranaka, a sve ne bi li promijenili stav i sjeli za stol sa SDA?

Očekivati promjene

Nakon svih silnih dogovora i narednog pregovaranja o raspodjeli onog za što se sve stranke i bore – ministarstava, direktorskih fotelja i svega ostalog, nas obične građane i dalje iste stvari more.

Kada će Registar boraca biti gotov, hoće li se penzioni fond srušiti, kako zaustaviti odlazak mladih, hoće li se krenuti sa izgradnjom putne infrastrukture, hoće li biti novih zapošljavanja, mogu li se parafiskalni nameti smanjiti, kao i još milion drugih pitanja.

Naravno da niko od njih nema čarobni štapić pa da to sve jednim potezom riješi, ali vjerujem da će uz pokazane rezultate, te pomicanja sa mrtve tačke i narod to znati vratiti na pravi način za četiri godine.