TUZLA – EPICENTAR NOVEMBARSKIH IZBORA(4): Priručno Tužilaštvo

0

Piše: Edib Hamzić

Stara izreka kaže – „đavo ne ore i ne kopa, već drugima o glavi radi!“ I ne zna se u toj ukletoj raboti nikad zaustaviti. Svjestan da je samome sebi „iščačkao mečku“, od samog formiranja nove stranke – Socijaldemokrate BiH, Jasmin Imamović je pokrenuo odsudnu frontalnu ofanzivu protiv njenog rukovodstva, a posebno protiv Envera Bijedića – najveće personalne more u njegovoj karijeri. Očito se radilo i radi o „pretvrdom orahu“, jednom od rijetkih ljudi koje Imamović nije uspio potčiniti/podmititi/ucijeniti u svojoj opsesiji da bude nedodirljiva „siva eminencija“ – glavni zakulisni vladar SDP BiH i još nedodirljiviji gospodar Tuzle. A u tim Imamovićevim interesnim sferama međuljudske relacije su svrstane u dvije krajnosti:ili si mu podanik ili smrtni neprijatelj!

Zbog grozničave namjere da sa tuzlanske političke scene zbriše opasnu konkurenciju u vidu Bijedića i Socijaldemokrata, Imamović je iz „arhive“ izvukao stari traumatični slučaj tuzlanske stambeno-poslovne zgrade „15. maj“ gdje se u svoje plaćene stanove već 13 godina ne mogu useliti očajni vlasnici. U tu priču uključeno je više potencijalno odgovornih – Direkcija za izgradnju, čiji je direktor  u vrijeme nastanka slučaja bio Bijedić, zatim osnivač i nadzornik Direkcije – tadašnja opština Tuzla, na čelu sa sadašnjim gradonačelnikom, te privatne firme – izvođači radova.

TUZLA – EPICENTAR NOVEMBARSKIH IZBORA(1): Kraj najdužeg vladara u BiH

Elem, mediji koji se logistički naslanjaju na gradski budžet i na tuzlanska javna preduzeća od samog osnivanja Socijaldemokrata krenuli su u  neviđenu kampanju kriminalizovanja i okrivljivanja Bijedića za slučaj sa pomenutom zgradom, napadno pozivajući Tužilaštvo da ga procesuira.

Inače, u čaršijskim kuloarima se već godinama prije toga šuškalo o navodnim „specijalnim vezama“ i velikoj zaštiti koju Imamović uživa od glavnog tužioca Tomislava Ljubića i još nekih iz Kantonalnog tužilaštva zbog čega mnoge nezakonite radnje u gradu ostaju zaštićene. Navodno, time su oni gradonačelniku pružali kontrauslugu za neka zaposlenja i druge usluge na račun gradskih resursa.

No, bez obzira na to kakvu su stvarnu ulogu u slučaju sporne zgrade imali Direkcija za izgradnju i Bijedić, zatim opština kao njen onivač i gradonačelnik Imamović, kao i firme koje su izvodile radove, sama činjenica da se u Kantonalnom tužilaštvu već 13 godina ne razrješavaju tužbe vlasnika neuseljenih stanova, da se slučaj nedopustivo dugo razvlači, daje tužilaštvu ulogu ponajglavnijeg aktera cijelog problema. Jer nisu sudionici te gradnje i prodaje stanova bili neki vanzemaljci koji su zbrisali odavde u nekim NLO-ima, odnijevši pare i sve pisane i ostale tragove, već ovdašnje institucije – registrovana pravna lica i pojedinci, sa jasnom i glasnom dokumentacijom.

TUZLA – EPICENTAR NOVEMBARSKIH IZBORA(2): Nikšićev pojas za spasavanje

Ako je već iz cijele te rašomonijade postalo očito da Tužilaštvo ne radi po uzusu pravnih normi, postavljalo se pitanje – po kojem i čijem diktatu radi?  Dakako, to je aktuelizovalo i stare priče o „posmatračkoj misiji“ tužilaštva i drugih nadležnih institucija u kriminalnoj privatizaciji i propasti gigantske industrije u Tuzli i TK-u, do rata najjače u zemlji.

A jasan odgovor na ono pitanje – ko u tuzlanskom miljeu diktira dalekoročne i dnevne zapovijesti Tužilaštvu, dala je činjenica da je baš u vrijeme predavanja kandidatske liste Socijaldemokrata BiH za Gradsko vijeće i za gradonačelnika Tuzle podignuta i optužnica protiv Envera Bijedića. I to kao jedinog optuženog od niza tuženih institucija i pojedinaca za zgradu „15. maj“.

TUZLA – EPICENTAR NOVEMBARSKIH IZBORA(3): Odlazak najboljih

Uistinu je preteško povjerovatati da je, nakon 13 godina spavajućeg procesa, Tužilaštvo iz čisto profesionalnih pobuda odjednom zasukalo rukave i napreglo svoje ekspertske moždane vijuge, pa iz duboke utrobe zemlje izvuklo krunski „pravni“ dokaz protiv Imamovićevog najomraženijeg protivnika. Time je samo potvrđeno ono što se odavno zna – da je to priručno tužilaštvo Jasmina Imamovića!

(U nastavku: UDARILA VILA NA HALILA)