TRAGEDIJA U HERCEGOVINI: U stravičnoj prometnoj nesreći poginula jedna osoba, potpuna obustava…

0

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila putu M-6 Ljubuški-Grude u mjestu Klobuk jedna osoba je smrtno stradala

Zbog teže prometne nesreće na M-6 Ljubuški-Grude, u mjestu Klobuk promet je do okončanja očevida obustavljen za teretna vozila, dok osobna vozila prometna policija upućuje na alternativni pravac u neposrednoj blizini mjesta događaja.

Uvjeti za vožnju su povoljni. Ponegdje uz riječne tokove i u kotlinama vidljivost je slabija zbog magle ili sumaglice. Zbog visokih dnevnih temperatura, vozačima se savjetuje oprez i strpljivost u vožnji, te da po mogućnosti izbjegavaju podnevne vožnje.

Na dionicama cesta gdje su radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Na dionici autoceste A1 Sarajevo zapad – Tarčin (lokacija Ban Brdo) zbog klizišta promet je u tunelu Igman preusmjeren u pretjecajnu traku.

Na dionici autoceste A1 Podlugovi – Sarajevo sjever, zbog radova promet se u dužini od 2 km odvija dvosmjerno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II na dionici M-17 Zenica – Nemila, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom izmjenično.

U noćnim satima potpuna je obustava prometa u vremenu: od 00:30-01:30, od 02:00-03:30 i od 04:00-05:30 sati.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Zenica – Tetovo- Nemila) zabrana je prometa za vozila iznad 7,5 t.

Zbog izgradnje naplatne postaje “Čatrnja” na autocesti Banja Luka – Gradiška, promet se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:

– M-1.8 Srebrenik – Orašje (tunel Ormanica),

– M-4.2 Cazin – Srbljani,

– M-5 u Jajcu (most preko rijeke Plive),

– M-6 prolaz kroz Čapljinu,

– M-18 Jošanica – Stup, Olovo – Semizovac, Semizovac – Vogošća, Kladanj – Podpaklenik.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji na M-14.1 Brod – Odžak (Klakari Donji) i na M-15 Glamoč – Mliništa na lokaciji Razvršće.

Zbog radova obustavljen je promet na R-474 Jelah – Piljužići (most preko rijeke Usore). Alternativni pravac je Jelah Polje – Sivša – Tešanjka – Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje – Kalošević – Jelah.

Zbog radova na R-425a Tromeđa – Zvirovići obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok se promet osobnih vozila obustavlja povremeno.

Zbog praznika Kurban-bajrama, na cestama Federacije BiH zabrana je prijevoza eksplozivnih tvari danas (12.8.).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima Doljani, Osoje,Izačić, Gradiška, Brod, Deleuša i Zupci. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, saopćeno je iz AMSBIH-a.