SVJETSKI SPEKTAKL U TUZLI: Vladar i poslije smrti???

0

Iz serijala „Satire iz Satranog grada“


Piše: Semir Durić

Poznati diktator i Vječni Vođa Tuzle, Džas (K)Im Am – Un, pozvao je u pomoć svoju raskošno zaumnu maštu kako bi poboljšao slabo poslovanje Panonskih jezera ovog ljeta zbog korona-pandemije. I njegova svemoguća mašta se, kao i uvijek, odazvala apelu.

Zahvaljujući tome, on će sigurno uspjeti da dođe do značajnog dijela ljetos izostalih para, a planiranih da budu „okupane“ u predstojećoj odsudnoj izbornoj bitki, prvoj koja je ozbiljno zaprijetila da mu oduzme titulu Vječnog.

I ranije se Džas, širom zemaljske kugle, „proslavio“ čudesnim idejama i fantazijama, kao što je najava projekta Letećeg (Visećeg) Tramavaja iznad rijeke Jale (valjda da bi se izbjegao njen ubitačni smrad) itd., ali ovaj put je uistinu prevazišao samog sebe. Naime, riješio je da u Centralnoj Sojenici na Panonskim jezerima organizuje svjetski edukativni spektakl pod nazivom: KAKO OSTATI VLADAR I POSLIJE SMRTI???

Ma koliko tema ovog skupa na prvi utisak djelovala suludo, vodeći svjetski diktatori – najveći ovisnici o vlasti, nisu mogli odoljeti intrigantnom izazovu, pa iskazuju veliko interesovanje a, kako se saznaje, Njegova Vječnost Džas (K)Im Am – Un je posebno ushićen što je prvu prijavu za učešće podnio najzagonetniji diktator, njemu sličnoimeni Vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong – Un.

Naravno, velikoj slavi ovog jedinstvenog događaja svojim prisustvom će doprinijeti i ruski car Vlad Put – In, Sultan sa Bruneja – najbogatiji čovjek na kuli zemaljskoj, te doživotni vladari sa svih strana svijeta.

Takođe saznajemo da je jedina nepoznanica još hoće li ovu Školu i za posmrtnu vladavinu moći da pohađa trenutno „najmagnetičnija“ diktatorska zvijezda  Luk Aš En – Ko, pošto demonstranti sve više stežu obruč oko njegove rezidencije.

Upravo zbog aktuelne ugroženosti, Bjeloruski Imperator nije žalio da odriješi kesu i uplati najveću školarinu za Tuzlu, jer smatra da mu jedino dragocjena obuka kod Tuzlanskog Vođe može pomoći da se spasi od iscrpljujuće najezde demonstranata. Naime, puno je Luk Aš izučavao one tuzlanske demonstracije od prije nekoliko godina kada je za tren srušena i spaljena Vlada Tuzlanskog kantona, ali je tada takođe bezizlazno opkoljeni Džas (K)Im Am, uspio da odbrani svoj Prijestol.

Ono jeste da je Džas tom prilikom lio suze k’o kišna godina i javno preklinj’o „rušitelje“ da ga poštede, ali postoji tu ipak neka još nedokučena tajna nad tajnama, neki magični lijek koji je bio presudan da Tuzlanski Vođa politički preživi. Eh, eto, Luk Aš En – Ko očajnički žudi da dokuči tu tajnu, da sazna čudesni recept od Džas (K)Im-a kako i u bezizlaznoj situaciji ostati na vlasti i u slasti.

Zbog skučenosti prostora samo jedne, žurno se za potrebe Panonske škole vladanja sređuju i druge sojenice, u kojima će dragocjenu nastavu za pripadnike „drugog safa“ diktatora držati Džas-ov najodaniji saradnik i najperspektivniji asistent, kako u praksi, tako i na studijama za doživotnu i postživotnu vladavinu – Čađ Il – Ič.

Opširnije o svemu tome pisaćemo narednih dana.