Sv. Korona, zaštitnica vlasti

0

Lijepo je znati, da u ova teška, preteška vremena pandemije, naša vlast, gradska, kantonalna, federalna, misli na nas obične smrtnike pa nam omogući snabdijevanje u: Bingu, Konzumu, Merkatoru, benzinskim pumpama, pekarama, objektima brze prehrane, mesnicama, apotekama…

Usluge nam pružaju službe gradske i kantonalne vlasti, redovno nas puštaju da u malo dužim redovima normalno plaćamo naše mjesečne režije i uz, nepisano pravilo dozvole nam da se ipak nas hiljade na svim tim mjestima sretnemo, ispričamo i ispozdravljamo laktovima.

Istina je da nam ne rade male prodavnice obuće, bijele tehnike, jeftine kineske robe, ali zašto bi i radili kada to već imamo u Bingu, Merkatoru, Konzumu… malo fali to šišanje I frizerski saloni, ali strpiti ćemo se par mjeseci. Ipak bi se tu radilo o malo bližim kontaktima. A, sport?! Zamislite Tušanj dva puta mjesečno, tribine duge oko 400 metara, puta 20 redova, 8.000 metara. Pa se možda skupi hiljadu ljudi.

Svi bi sjedili na udaljenosti 8 metara jedan od drugog, nema tu atmosfere…

Bolje par hiljada ljudi dnevno u Bingu, rastojanje jedan metar i to sa maskama (ko ih ima).

Ali zato nema odlaska u bolnice, Domove zdravlja, Domove penzionera, ne, ne, nema tamo ići.

Tamo su zaraze, tamo se umire. I to je tako. Svi mi znamo (a nismo ni vidjeli) da je neko od korone gluho bilo smrtno pao u nekom od dostupnih mjesta građanima. Na tome hvala vlasti.

I na kraju izbori u oktobru. Čuj izbori u ovakvo zlo vrijeme. Šta bi nam tek donijeli masovni predizborni skupovi? Cika, vriska, plakati, izjave, TV, fotografisanja… ovako laganini: imamo vlast pa neka je makar još godinu dana, a i šta će nam bolja?

Ž.M.