Šta se dešava u SLOBODI, dno dna STOGODIŠNJAKA!

0

Fudbaleri GOŠK-a su u 26. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine pobijedili Slobodu rezultatom 3:2 i tako zadržali nadu u opstanak u društvu najboljih.

Ova vijest je jučer pogodila sve istinske navijače “crveno crnih”, jer nakon odigranih utakmica u subotu, svi rezultati su se “poklopili”, te je Sloboda pobjedom mogla doći na četvrto mjesto i borbu za Evropu.

Prije prošlosedmične pobjede protiv “Zvijezde 09”, fudbaleri tuzlanske Slobode zadnji put su pobijedili u decembru prošle godine. Od ove godine na ovamo, bili smo svjedoci ružnih dešavanja u i oko Kluba. Izlazak igrača u javnost zbog prijetnji trećih lica, nesuglasice između sada već bivšeg predsjednika i navijača, a sve jer pobjede nije bilo na mapi užeg zavičaja. U zimskoj pauzi niti jednog pojačanja, pripreme odrađene u Međugorju dva puta, jer želi se dodatno “naviknuti na naše terene”, ali kada se sve stavi na papir, jeftinije bi se prošlo sa pripremama u Antaliji.

U klubu sa Tušnja došlo je i do smjene uprave, gdje sada pušu bolji vjetrovi, pa je tako savladana i pomenuta Zvijezda 09, povraćen je ego, ponašanje prvotimaca koje bismo mogli poredit sa zvjezdanim statusom u najmanju ruku madridskog Reala.

Sa druge strane, juniori Amira Spahića u posljednjih sedam dana odigrali su tri utakmice. U prvenstvenim utakmicama uzeli su četiri boda, te su u polufinalu Kupa BiH na gostovanju pobijedili banjalučki Borac.

Za razliku od “zvijezda” prvog tima koji na putovanje u Zenicu odlaze dan ranije, a utakmica se igra sutra naveče, kojima se pruža usluga najboljih hotela, prevoza, premija i svih mogućih prinadležnosti uključujući ogromne plate za kvalitet tzv. fudbalera, omladinci (tu mislimo i na pionire i kadete koji se takmiče u PL BiH) na svoje utakmice odlaze jednim kombijem i autobusom gdje uvijek sa strijepnjom očekuju da li će se ta prijevozna sredstva pojaviti iz razloga što niko nije siguran ko će i da li će platiti prevoznika. Za čudo, uz probleme ili bez njih kombi (za juniore) ili autobus (za pionire i kadete) se pojavljuju, a izgleda da je jedini razlog taj što neodlazak omladinaca znači i gubljenje bodova prvog tima, a zatim i isključenje iz Premijer lige. Tada počinje operacija “smoki, čips, štapići i gazirana pića”, a u slučaju da neko od dječaka ima koji dinar viška, nađu se i sendviči.

GOSTOVANJE U HERCEGOVINI: Tuzlaci se kući vraćaju zadovoljni

Krećući prema prevozu, prolazeći pored svlačionice prvog tima, slušaju vašarsku muziku koja tutnji nakon treninga prvotimaca, kojima je to, valjda, neka švedska motivacija nakon koje se pobijedi gigant iz Stanišića, a motivacija, koja nije dovoljna za pobjedu protiv tradiocionalne fudbalske ekipe iz tradicionalnog mjesta Gabela.

Omladinci (kadeti i pioniri) Slobode se u završnici prvenstva takmiče u Ligi 6 najboljih klubova BiH, a juniorska ekipa drži čvrsto četvrto mjesto, a cilj je drugo jer je razlika u četiri boda. Nakon pet godina, najveći uspjeh omladinaca će, najvjerovatnije biti finale Kupa juniora za ovu sezonu.

Naša saznanja su da igrači trenutno najuspješnije selekcije FK Sloboda, riječ je o juniorima, spominju pozitivne vjetrove koji su počeli da pušu od strane novog UO i sportskog direktora. Desilo se nešto nezamislivo, da je sportski direktor, gospodin Smajlović, putovao na polufinalnu utakmicu Kupa u Banja Luku sa Borcem gdje se desilo da su igrači i trener imali i ručak i večeru, nakon čega je i obećana pomoć Kluba u nabavljanju sportske opreme u kojoj bi juniori jednoobrazno putovali. Još veće iznenađenje desilo se na utakmici u Širokom Brijegu (tri dana poslije), kada su susretu prisustvovali predsjednik Kozlić i sportski direktor Smajlović. Možda za nekoga sitnice, ali za (akobogda) buduće fudbalere Slobode nešto izuzetno.

Ovim putem, pozivamo sve istinske navijače da 24. aprila (srijeda) u 16 sati dođu na pomoćni teren stadiona Tušanj i podrže ove skromne juniore, njihovog trenera, a time i cjelokupni Omladinski pogon “FK Sloboda” u nastojanju da se juniori plasiraju u finale Kupa BiH.