VEDRAN MITRIĆ: Srbiji pokazati zube i vratiti istom mjerom!

0

Državljanima BiH za ulazak u Srbiju je potreban negativan PCR testa koji nije stariji od 40 sati.

Međutim, građani kojima je mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska u  Srbiju mogu ući bez PCR testa. Odluka je u najmanju ruku diskriminatorna kojom se nameće podjela. Prema ovome, Srbija pokazuje da je još uvijek u vremenu Slobodana Miloševića.

Ništa drugačije nije bilo ni sa Hrvatskom kada su granicu bez testa mogli preći građani BiH koji imaju hrvatsku putovnicu. Doduše, trajalo je samo do izbora u susjednoj državi.

Desetog septembra Vijeće ministara donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, kojom su granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test. Odnosno kad ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Sramotna je šutnja naših državnika koji još uvijek nisu reagovali na nediplomatsku i necivilizacijsku odluku vlasti u Srbiji. Srbija, kao i Hrvatska što je uradila, imaju apsolutno pravo da zatvore svoje granice, ali bez diskriminacije. Dok zemlje okruženja na ovaj način zatvaraju svoja vrata, mi ćemo biti dobre komšije. Sve ćemo dočekivati raširenih ruku, dok najviši državni dužnosnici po ovom pitanju rade, šta?! Ništa manje nisu bitna pitanja Trgovinske gore, pridruživanja BiH EU, budućim investicijama, obezbjeđenje sredstava za vakcine protiv Covida-19.

Međutim, dok ne počnemo poštovati sebe, neće nas ni drugi.