SDP TK – OD PONORA DO VRHA: Veliki povratak otpisanih

0

Najteže je bilo suočiti se sa sopstvenim najvećim slabostima i izvršiti teške a preporoditeljske kadrovske promjene. Unikatni magnetizam Denisa Bećirovića  donosi neprocjenjivi „vjetar pod krila“ socijaldemokratima u njegovom kantonu. Nema koalicije sa SDA i PDA!

Piše: Armin Bečić

U nedavno objavljenom tekstu Izbori u TK-u za SDA „dženaza na čekanju“: MALA BARA, PUNO KROKODILA, rasvijetlio sam samo dio razloga zbog kojih će SDA, posebno u TK-u, neizostavno postati prošlost. Tu sam se fokusirao na činjenicu da će SDA-u doći glave unutrašnje slabosti i podjele koje su u ovom kantonu bile najdublje i najpogubnije. Drugi dio razloga za neizbježnost takve sudbine je izvanSDAovski. A radi se o ozbiljnom oporavku i uzletu prije četiri godine razvaljenog SDP-a, što smo ostavili kao temu za posebnu analizu koja u nastavku slijedi.

Kao što je poznato, na opštim izborima 2014. Socijaldemokratska partija BiH je i u svom tradicionalno najjačem uporištu, Tuzlanskom kantonu, doživjela katastrofalan poraz. On je došao, znatnim dijelom, kao posljedica ulaska SDP u neizbježnu a izuzetno rizičnu koaliciju sa SDA nakon izbora 2010. na nivou cijele BiH, ali ponajviše zbog niza unutrašnjih slabosti, uključujući i najveći unutarstranački raskol koji je razultirao formiranjem Komšićeve Demokratske fronte.

Ali, ima i ona stara mudrost da je ponekad potrebno dodirnuti dno, da bi se najrealnije sagledale sopstvene slabosti. A onda – ili se totalno predati i sići sa scene ili okrenuti novi list bolnim rekonstrukcijama sopstvene politike, uključujući i ono najosjetljivije – temeljite kadrovske rezove.

Prema onome što se može vidjeti i čuti na i o predizbornim skupovima širom zemlje, SDP  u Tuzlanskom kantonu  se izdvaja kao daleko naojzbiljniji i najprivlačniji politički faktor. Nekada se pričalo samo o „crvenoj Tuzli“, a u predvečerje ovih izbora sve se češće pominje „crveni kanton“.

„Smogli smo snage da se suočimo s teškom istinom, s ponorom u kojem smo se našli 2014. Prvo smo pristupili onom najtežem –  procesu ozbiljne kadrovske rekonstrukcije i obnove stranke na kantonalnom i opštinskim nivoima. U nastupu prema  članstvu, simpatizerima i prema građanima uopšte, glavna poruka je bila da smo sopstvene greške doživjeli kao ključnu opomenu i lekciju. Ljudi su prepoznali iskrenost naših namjera i nakon puno uloženog truda i vremena, na terenu se počeo osjećati ohrabrujući puls povratka povjerenja u socijaldemokratsku opciju i nosioce njenih ideja i vrijednosti“- ističe Husein Tokić, sekretar Kantonalnog odbora SDP Tuzlanskog kantona.

Uz predsjednika Odbora, Envera Bijedića, i niz drugih aktivista i saradnika, Tokić je bio u predvodničkom timu novih snaga za podizanje posrnulog SDP-a u Tuzlanskom kantonu. Prva „vaga“ njihovog učinka bili su lokalni izbori 2016. Cilj im je bio da poboljšaju rezultat za 50 posto u odnosu na 2014., što je i ostvareno.

Glavni orijentir je bila Kantonalna skupština. Za taj nivo SDP je u Tuzlanskom kantonu 2014. dobio 29.500 glasova, a za opštinska vijeća na izborima 2016. su se, zbirno, popeli na 45.250 glasova.

Upravo tada, kada je ostvarena ohrabrujuća pobjeda u nekoliko najvećih opština, kantonalno rukovodstvo SDP-a pokazalo je da je uistinu položilo ispit učenja na prethodnim greškama, odnosno da je SDP TK strateški i dalekoročno ozbiljna politička snaga. Naime, umjesto hvalospjeva, samododjela odlikovanja i kolajni, oni su se upustili u samokritičku akciju otklanjanja propusta i slabosti – tamo gdje su se pokazale u, inače, opštem fantastičnom usponu.

U opštinama, gdje su rezultati bili nezadovoljavajući, provedeni su untarstranački izbori. To su Srebrenik, Banovići, Sapna, Kladanj. Među njima je bio i Lukavac, bez obzira što su tamo osvojili načelničku poziciju, jer taj uspjeh je bio zasjenjen porazom u  opštinskom vijeću.

S novim ljudima, koji su „zasukali rukave“ i čiji rad na terenu je sve više primijetan, u tim opštinama se očekuje porast glasačke podrške za 100 posto. A, opet, ta procjena se uklapa u projektovani cilj da SDP TK na predstojećim opštim izborima dostigne brojku od 55.000 do 57.000 hiljada glasova, te da od oktobra počne predvoditi najveći i najmnogoljudniji kanton u bjekstvu iz svih mogućih i nemogućih ruševina kojima ga je zatrpala višedecenijska kriminalna i parazitska vlast.

Veliko ohrabrenje kantonalnoj organizaciji SDP-a da je narod prepoznao njihovu beskompromisnu borbu za socijaldemokratske vrijednosti, a protiv kriminala, korupcije i drugih zala – donijela je već poznata „majska revolucija“ u Lukavcu. Radilo se o spektakularnoj pobjedi lukavačkog načelnika Edina Delića, kao nove SDP-ove snage i velike nade na referendumu kojim ga je nekadašnja svemoćna lukavačka SDA pokušala smijeniti. Pokazalo se da su udarili na gromadu i Delićeve specifične lične moralne, stručne i liderske snage, ali i jednog sasvim novog  SDP-a, kao stalno rastućeg građanskog pokreta, pa se razbili u paramparčad, nagovještivši šta im predstoji širom TK-a a i šire.

To nagovještava i snažna podrška koju SDP širom kantona dobija na predizbornim skupovima, ali i najnovija ozbiljna istraživanja volje građana. Prema njihovim rezultatima, u novoj kantonalnoj skupštini se očekuje ovakav raspored snaga: SDP 12 poslanika, SDA 7, PDA 4, SBB 3, DF 2, S BiH 2, Naša stranka 1, BPS 1, NB 1 itd.

U rukovodstvu SDP TK s ponosom ističu što njihovo članstvo i simpatizeri daju značajnog udjela narodnom i građanskom plebiscitu u koji se pretvorila priča o kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH – priča kojoj sam nedavno dao naslov: „Nada u novi početak BiH se zove – Denis.

Naravno, i njima dodatno „puše pod krila“ činjenica da će Državu prvi put predvoditi neko ko je iz TK-a, te sav onaj vizionarski, moralni i radoholičarski magnetizam Denisa Bećirovića. I onaj strah koji je taj personalni politički dragulj i fenomen razastro širom zemlje među nosiocima dosadašnjih dobitničkih  – nacionalističkih, kvazipatriotskih, potkupljivačkih i prevarantskih izbornih strategija. Jer, u zraku se osjeća da su svi narodi i građani siti i njihovih obmana i svojih jada!

I još su iz rukovodstva SDP TK, s obzirom na rasplamsavanje raznih glasina i spinovanja u predvečerje izbora, za kraj poručili: Nema koalicije sa SDA i PDA!