Ružica Jukić otkrila plan o kojem se “šuška”: Ko i kako sprema raspad VSTV-a

0

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić oglasila se na svom Facebook profilu, kazavši da je dobila informaciju o scenariju kako bi trebalo izgledati “rušenje VSTV-a”.

“Ovih dana ‘došla’ je do mene informacija, o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić održi sastanak sa Glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, dana 14.10.2019.g., a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve krivo VSTV BiH”, započinje Jukić na početku.

Rad VSTV-a u posljednjih godinu dana je pod naročitom lupom javnosti i medija, a posebno nakon skandala predsjednika te institucije Milana Tegeltije u vezi slučaja “Potkivanje”. Generalno, pravosuđe u BiH je u nikad većoj krizi zbog velikog broja neriješenih slučajeva, pada optužnica i slično.

Tim povodom u BiH je prije nekoliko mjeseci stigao i specijalni izvjestilac za EU za pitanje pravosuđa Reinhard Priebe, koji će nakon detaljne analize predstaviti izvještaj.

“Zatim da će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije dostaviti izvješće, koje će biti loše po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove”, nastavlja Jukić.

Nadalje Jukić opisuje kako postoje veliki politički pritisci na rad VSTV-a, negirajući da ta institucija radi neprofesionalno i ne libeći se da za pritiske okrivi i ambasade pojedinih zemalja.

“Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini BiH raspasti”, poručuje Jukić.