REGIONAL SAZNAJE: Kukić i Čović se u Tuzli susreli sa predstavnicima SDP-a i Naše stranke

0

Obilježavanje 30. godišnjice osnivanja HDZ-a BiH, održalo se danas u Tuzli. Sa današnje godišnjice od strane predsjednika Čovića upućena je poruka da borba za budućnost Hrvata nema cijenu, te da je budućnost u rukama članova i simpatizera HDZ-a, koji se moraju nastaviti vrijedno boriti.

Kada smo kod borbe, u Tuzli se danas počela odigravati još jedna. Naime, prema informacijama do kojih je došao naš portal, predsjednik Čović se susreo sa predsjednikom Pokreta demokratske akcije Bosne i Hercegovine (PDA BiH) Mirsadom Kukićem, te predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke. Teme današnjeg sastanka su mogle biti raznolike.

Kako se bliže lokalni izbori, jedan od povoda svakako je mogao biti i udruživanje snaga, te zadržavanje vlasti nakon 15. novembra tekuće godine.

Međutim, neosporna je činjenica da i HDZ Tuzlanskog kantona želi jedno ministarsko mjesto u Vladi TK. Iako nisu prešli izborni prag, kao “legitimni predstavnici Hrvata Tuzlanskog kantona” ipak smatraju da na to imaju pravo. Naravno, ukoliko se nastavi trend smjena vlada, pa do iste dođe i u TK, gdje bi većinu pravile SDP, PDA i Naša stranka, možda se HDZ-u ispuni pomenuta želja.

Sve ovo je ustaljena politička praksa koju HDZ kao što možemo vidjeti sprovodi i u Federalnoj vladi, gdje ukoliko nije po volji jer se navodno ugrožava “legitimitet Hrvata”, tu mislimo na pozicije odlučivanja i ministarstva kao što je Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo okoliša i turizma, dolazi do blokada, antidržavnih poruka.

Po sličnom šablonu stranke sa Tuzlanskog kantona PDA, SDP i Naša stranka počele su da djeluju. Tako su u više navrata demonstrativno napuštali sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, sve u cilju blokade njezinog rada.

Kako nam se bliži izborna kampanja i Lokalni izbori 2020. godine, vidjeti ćemo koji od pomenutih scenarija će se ostvariti.