PRVI VIJESNIK IZBORA: Oprez, predizborni radovi na cesti!

0

U susret izborima. Tako bi se u najkraćem mogli opisati radovi na ulicama Bosne i Hercegovine.

Radovi na cestama u BiH svake godine dođu kao prvi vjesnici proljeća, a naročito je to izraženo pred izbore. Vlast želi pokazati da nešto radi i gradi. Pred izbore je i najveća šansa za mnoga sela u BiH da dobiju asfalt, vodu, struju, školu… Inače, u većinu njih nikada i ne kroči noga bilo kojeg zvaničnika, pa i onog najniže rangiranog, dok ne dođe vrijeme za prikupljanje predizbornih poena.

Ništa drugačije nije ni u Tuzli.

Asfaltiranje ulica, nova radna mjesta, gradnja…, sve je to naravno pozitivno, ali se takvi radovi obično ostavljaju za pred izbore i naravno sa kompanijom bliskom vladajućoj strukturi. Uostalom, to je već postalo predmetom smišljanja viceva u BiH, a mnogim stanovnicima Tuzle, radovi dođu kao podsjetnik da su u svom gradu građani drugog reda.

Kao što možemo biti svjedoci svega navedenog, potrebno je prošetati ili se provozati po gradu. Na bezbroj mjesta su radovi započeti, kada će biti završeni, vjerovatno do oktobra, a možda i nikako, ali ono što je upečatljivo su lokacije na kojima se radovi odvijaju.

U pitanju su naselja gdje je koncentracija birača vladajuće stranke najveća i gdje radovi ruku na srce nisu ni potrebni, dok se stanovnici većine mjesnih zajednica bore za uslove dostojne čovjeka 21. stoljeća.

Međutim, sva borba, zahtjevi, inicijative koje upućuju Gradskom vijeću i gradonačelniku “ne piju” vodu. Jedino rješenje kao i za sve druge nivoe vlasti su izbori na kojima građani trebaju iskoristiti svoje pravo i koliko god ta floskula bila izlizana, glasati za promjene.