PRVI PRIVATNI MILIJARDER U BIH: S 8.000 radnika Bingo je postao i najveći poslodavac u državi

0

Trgovinska komanija Bingo u vlasništvu poduzetnika iz Tuzle, Senada Džambića, otvorila je svoj 201. šoping centaru BiH i povećala broj zaposlenih radnika na ukupno 8.000, postavši tako najveći poslodavac u državi računajući i privatna i državna preduzeća.

Kompanija Bingo Tuzla u petak je otvorila svoj 201. maloprodajni objekat. Riječ je modernom šoping centru izgrađenom u centru Maglaja koji se prostire na površini od 10.000 metara kvadratnih, od čega je prodajni prostor 6.500 m2. Osim hipermarketa, u sklopu centra je i veliki, moderno uređen restoran sa 300 mjesta, igraonica, zlatara “Dar”, a već od 6. juna će biti otvorena trgovina sa sportskom opremom “Sport Reality” i apoteka.

Hipermarket u Maglaju je tehnološki najsavremenije opremljena trgovina u Bosni i Hercegovini, kazala je Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo: “Slijedeći standarde Evropske Unije, u ovom centru smo prvi u Bosni i Hercegovini ugradili najsavremeniji sistem tehnološke rashlade visokog stepena efikasnosti, koji umjesto freona R4040a (koji u atmosferi uzrokuje efekat staklene bašte) koristi CO2. Također smo, u cilju dodatnog iskorištenja otpadne energije, ugradili sisteme za zagrijavanje sanitarne vode za potrebe objekta. Ovim projektima smo znatno smanjili emisiju štetnih plinova u atmosferu uz znatnu uštedu toplotne i rashladne energije”.

Kompanija Bingo u svojoj mreži ima ukupno 201 trgovinu, te 8.000 uposlenih. Privatna kompanija poduzetnika iz Tuzle, Senada Džambića, proteklu godinu je okončala s prometom većim od milijardu KM (preciznije 1,1 milijardu KM), postavši tako prva privatna kompanija u BiH s prihodom većim od milijardu KM. Osim Binga, BiH ima još dva milijardera: Elektroprivredu BiH i HOLDINU.