PRINCIPIJELNOST? Denis Bećirović glasao ZA ostanak Adiba Đozića na Filozofskom fakultetu

0

Adib Đozić nije dobio povjerenje Naučno nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli za produženje angažmana. Protiv njegovog ostanka bila su 24 člana Vijeća, dok je za njegov ostanak glasalo 20 članova, piše Žurnal.

Naučno nastavno vijeće Filozofskog fakulteta u Tuzli na sjednici odbilo je zahtjev profesora Adiba Đozića da ostane angažovan u naučno nastavnom procesu u ak. 2019/2020. godini.

Dvadeset i četiri člana glasalo je „Protiv“, 20 članova bilo je „ZA“, čime je ispunjen kvorum, odnosno nadpolovičan broj članova se izjasnio od ukupnog broja od 74 člana NNV FF UNTZ.

Među osobama koje su dale podršku Đoziću su Najil Kurtić, Izet Šabotić, Mirsad Kunić, Midhat Čaušević  – profesori i asistenti. Zanimljivo da je podršku SDA – ovskom profesoru dao i Denis Bećirović – SDP kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda sa posljednjih Općih izbora.

Prije nešto manje od mjesec dana novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamenentarne skupšine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je izjavio da ima obavezu prema blizu 200.000 građanki i građana koji su glasali za njega na posljednjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, te da neće odustati od principijelne politike.

“Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina može i mora biti bolja nego što je danas. Moramo se organizirano i odlučno boriti protiv trenutnog neprirodnog i neodrživog sistema vrijednosti. Nažalost, danas je nacionalno potisnulo ljudsko, partikularno je fetišizirano na račun općeg, etnokratija je pustila korijenje umjesto demokratije, mitovi, predrasude, šovinizam i iracionalna strana života su nametnuti kao recept za budućnost. Vrijeme je da puno glasnije kažemo da ne prihvatamo takav recept.”

Jedno se govori, drugo se radi. Očigledno da su u politici takvi odnosi, jer ko bi podigao ruku za profesora koji je još prošle godine ispunio uslove za odlazak u penziju. Ko bi podigao ruku za profesora kojem se izmišlja radno mjesto da bi na istom ostao, koji omalovažava i vrijeđa studente/ice, kao i svoje kolege? Ko bi podigao ruku za profesora koji je jedan od najlošije ocijenjenih profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli od strane studenata?

Djelima pokazuje jednu stranu, a sve što bi trebao da radi, navodi u saopštenjima.