Preminuo Hakija Meholjić, ratni šef policije u Srebrenici

0

Ratni šef policije u Srebrenici i član ratnog Predsjedništva ove općine Hakija Meholjić preminuo je jutros na Kliničkom centru Univerziteta u Tuzli.

Meholjić je preminuo nakon teškog moždanog udara.

Nakon završetka rata bio je aktivan u političkom životu Općine Srebrenica te radio na povratku prognanih i uspostavljanju normalnog života.

Usljed unutarpartijskih neslaganja, Meholjić kao član Glavnog odbora SDP-a je izbačen iz partije, nakon čega se priključio Socijaldemokratama BiH.

Prije pet godina pojavile su se informacije da se nalazi na međunarodnoj potjernici Srbije zajedno sa ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem i još trojicom Bošnjaka koje su istražni organi u Beogradu sumnjičili za navodne ratne zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Takve informacije su pogodile Meholjića i njegovu porodicu, pa je najavio da će on tužiti Srbiju.

“Ovo nanosi bol mojoj porodici više nego meni. Ja ću tužiti Srbiju, jer ne može se neko ovako igrati i prozivati nas. Neko se igra ljudima. Tužit ću ih i goniti do Strazbura, pa neka gore dokazuju da sam kriv. Spreman sam svoju nevinost da dokažem pred sudom, ali pred Sudom BiH i onim u Hagu”, govorio je.