Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH osuđen na tri mjeseca zatvora

0

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić nepravomoćno je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela krivotvorenja službenih isprava u vrijeme je dok je se nalazio na mjestu predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla (ranije “Jelovica”), odnosno, u periodu kada je obavljao dužnost sekretara OS FBiH.

Prema presudi, Fatić je kriv zbog toga što je “u vremenskom periodu od 4. 10. 2006. godine pa do 30. 12. 2008. godine, u Sarajevu i Tuzli, radeći kao odgovorna osoba – predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla, svjestan da u poslovne isprave unosi neistinite podatke, da takve isprave ovjerava službenim pečatom, kao i da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, što je i htio”.

Kako se u presudi navodi Fatić je služenim pečatom ovjerio deset računa, a iz jednog od njih proizilazi da je Odbojkaški savez BiH fakturisao ŽOK Tuzla usluge uplate kotizacije za licenciranje igračica u ukupnom iznosu 21.500 KM.

– Iako je bio svjetan da računi sadrže neistinite podatke u vezi onoga što se fakturiše, odnosno OS BiH ovome odbojkaškom klubu nikada nije izdao ove račune, nakon čega je u Sarajevu u prostorijama OS BiH, od Miralema Pajića, tadašnjeg direktora takmičenja OS BiH, koji je bio ovlašten za potpisivanje faktura – računa u ime i za račun OS BiH, zahtijevao da Miralem te račune potpiše, što je Miralem i uradio, da bi zatim te račune zajedno ovjerili pečatom OS BiH, nakon čega je Alija te račune zadržao za sebe – navodi se a zatim je postupajući u namjeri da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, iste račune upotrijebio na način da ih je priložio u prilogu Izvještaja o utrošenim sredstvima ŽOK Tuzla od 27. 09. 2007, 07. 04. 2008. i 30. 12. 2008. godine, kako bi lažno opravdao sredstva koje je ŽOK Tuzla ranije dobio kao namjenski donirana sredstva od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, na koji način je ŽOK Tuzla pribavio korist u iznosu od 21.500,00 KM – navodi se u obrazloženju presude kojom je Fatić, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika OS BiH, nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora i kojem je izrečena zabrana vršnjenja bila kakve dužnosti u ŽOK Tuzla u narednih pet godina.

Tužilaštvo Općinskog suda u Tuzli 20. marta 2019. godine uložilo je žalbu na ovu presudu te nije dosuđen i povrat novca.

Izvor:  Faktor