PORUKA TARIKU ARAPČIĆU I SDA-U: Srebrenica je ime vašeg grijeha i stida, a ne ponosa!

0

Morbidnim kićenjem SDA-ovih predizbornih skupova u opštini Lukavac cvijetom sjećanja na žrtve srebreničke tragedije, vi podebljavate dvije činjenice, obje pogubne po vaše namjere da se spasite od neminovne i konačne političke propasti u Lukavcu i širom BiH:

Prvo – time dokazujete da nemate da se podičite pred narodom bilo čime što ste izgradili i unaprijedili, jer ste kroz dugogodišnju vladavinu uništili ama baš sve čega ste se dotakli.

Drugo – pokušavajući se saskriti iza simbola planetarne tragedije i bola na vašim predizbornim binama, vi samo podsjećate na doprinos SDA-ove vlasti uvećanju razmjera srebreničke ratne i poratne tragedije. A ta krivica SDA-ovih lidera je zapečaćena opšte poznatim odgovorima na sljedeća pitanja:

Ko je predstavnicima srebreničke lokalne vlasti na Bošnjačkom saboru u Sarajevu 1993. nudio zamjenu Srebrenice za tada okupirane sarajevske opštine, te time definitino razorio moral branitelja enklave? I ko je tu, očito davno planiranu, trampu ozvaničio potpisom na Dejtonskom sporazumu?

Ko je načinio odlučujući korak u ubrzavanju pada Srebrenice povlačeći kompletan komandni kadar i obezglavivši odbranu enklave nekoliko mjeseci prije tragedije?

Ko je u poratnim godinama organizovao masovni transport i smještaj preživjelih Srebreničana i ostalih Podrinjaca sa tuzlanske regije u srpske kuće i stanove na području Sarajeva i time zadao odsudni udarac uspješno pokrenutom masovnom povratničkom pokretu prema Drini?

Ko je svojom neukošću, izdajništvom ili čime već, uropastio reviziju tužbe protiv Srbije, a time amnestirao glavne ideologe i planere zločinačko- genocidnog projekta, te nanio stravičnu uvredu  žrtvama i njihovim porodicama?

Ima još puno pitanja s istim, opšte poznatim odgovorom, ali i ovih nekoliko je više nego dovoljna argumentacija za poruku: Okanite se pomena Srebrenice i u slici i u riječi! Ona je ime vašeg grijeha i stida, a ne ponosa!

Na skupovima i u javnom djelovanju Stranke demokratske akcije u BiH masovno i učestalo se manipuliše žrtvama proteklog rata i vjerskim osjećanjima građana.

Oni koji bi u ogromnim stradanjima trebali u prvom redu tražiti i svoju krivicu pokušavaju pribaviti podršku bošnjačkog naroda zloupotrebom genocida.

Cijelom društvu se nastoji navući anatema i građane dijeliti na one koji “priznaju” ili “negiraju” genocid, isturajući SDA kao predvodnika i jedinog legitimnog predstavnika “onih koji priznaju genocid”.

Kao posebno drzak i necivilizacijski čin skrnavljenja žrtava i sjećanja na genocid u Srebrenici izdvaja se djelovanje lukavačke filijale SDA i njenog višedecenijskog rukovodioca Tarika Arapčića, koji svoje političke govore drže sa binom ukrašenom velikim cvijetom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida!?

Pitamo se kakve veze simbol, koji nam svima postaje svetinja, ima sa političkom kampanjom SDA, a naročito djelovanjem političara koga su prije par mjeseci spektakularno hapsili i pretresali zbog sumnji u kriminalno djelovanje?

Planetarnu tragediju stradanja u Srebrenici moramo u prvom redu promatrati kao zločin i boriti se da pravda stigne svakog zločinca.

Niko nema pravo poigravati se za politički šičar simbolima i uspomenama na srebrenički genocid.

Nismo zaboravili ko se drsko i amaterski poigravao sa međunarodnim presudama i revizijama presude za genocid protiv Srbije, koje su po kratkom postupku odbacivane od međunarodnih sudova zbog banalnih razloga koji su skrivani od cjelokupne javnosti.

Očekivali smo da će se kampanja onih koji nisu sposobni rješavati životna pitanja i budućnost Bosne i Hercegovine bazirati na ponovnom podizanju međunacionalnih tenzija i jeziku mržnje, ali je zloupotreba sjećanja na genocid od strane SDA dno ispod kojeg se definitivno ne može dublje pasti.

Piše: Armin Bičić