OSVRT NA DOGAĐAJ SEDMICE: Grafiti su žigosali Imamovića, a ne Vujovića

0

Piše: Edib Hamzić

Mnogi političke stranke, nevladine organizacije i pojedinci su oštro osudili ispisivanje varvarskih grafita na automobilu Žarka Vujovića, predsjednika Skupštine TK-a i Gradskog odbora Socijaldemokrata Tuzla. Bio je to uistinu suludi pokušaj da se nacionalističko-zločinačke etikete zalijepe za čovjeka koji je neupitna sportska, moralna i patriotska gromada Tuzle i Bosne i Hercegovine.

No, na ovaj gnusni čin nije reagovao gradonačelnik Imamović koji je to morao učiniti prije svih ostalih jer ga na to obavezuje čelna funkcija u gradu koji predstavlja najjaču, ako ne i poslednju tvrđavu multietničnosti i multikulturalnosti u BiH – onih vrijednosti kojima je snažan pečat svojim likom i djelom davao i daje upravo Žarko Vujović.

Stara poštapalica – da je i šutnja stav – rijetko se gdje može tako bukvalno i doslovno primijeniti kao u ovom Imamovićevom ignorisanju brutalnog nasrtaja grafitima „četnik“ i „4 S“ na uglednog građanina.  A da je kojim slučajem javno osudio ovaj čin, Imamović bi samo podebljao optužnicu protiv samog sebe, jer svi dobro pamte da je upravo on bio idejni tvorac i začetnik nedavnog pokušaja satanizovanja Žarka Vujovića, vezujući ga za „četničku agresiju“.

I svima je poznato da je Imamović tu tobožnju vezu Vujovića s četništvom  proizveo iz krive i zlonamjerne interpretacije Vujovićeve diskusije na skupštinskom zasijedanju. A da sve to poprimi zadah licemjerja bez granica i sveopšteg zgražanja Tuzlaka, Imamović je tada od Vujovićevih neizgovorenih riječi tobože branio legendarnog Selima Bešlagića – istog onog kojem je on sa grupom tuzlanskih delegata prije pet godina za nekoliko glasova onemogućio da postane predsjednik SDP BiH i zaustavi proces sada već neizbježne propasti te stranke.

Očito je da je autor gnusnih grafita samo reprizirao bolesnu namjeru i gest Jasmina Imamovića, a Žarko Vujović je izabran za metu kao jedan od najistaknutijih predvodnika tima zahvaljujući kome će od 15. novembra vladavina Jasmina Imamovića postati ružna prošlost Tuzle.

I ranije je odlazeći tuzlanski gradonačelnik pravio spektakularne spletke i promašaje, ali ovaj put je, valjda za uspomenu i dugo (ružno) sjećanje, uistinu uspio prevazići samog sebe. I zato su ovi ogavni grafiti – kao produkt Imamovićeve „škole mišljenja“ i političke prakse – žigosali upravo njega, a ne legendarnog Žareta Vujovića.