Novi uhljebi gradonačelnika Gradačca

0

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić (SDP) imenovao je Jakeškić Sehiju, suprugu Jakeškić Amira (SDP), vijećnika u Gradskom vijeću Gradačac, na mjesto pripravnice u Službi civilne zaštite u Gradačcu.

Ovakav obrazac zapošljavanja podobnih zarad dovoljnog broja ruku u Gradskom vijeću nije praksa samo u organu uprave Grada Gradačac. Vijećnici se kupuju i zapošljavanjem podobnih u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnovač Gradsko vijeće Gradačac, a sve pod dirigentskom palicom Gradonačelnika Edisa Dervišagića i Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Husejna Kujrakovića (Narod i pravda).

Konkretno zapošljavanje gospođe Jakeškić, kao i poništeni konkurs za vozača, te nekolicina konkursa koji su u toku i za koje se unaprijed zna koji će vijećnik ili član uže porodice biti zaposlen, očit je primjer trgovine uticajem gradonačelnika i predsjedavajućeg u odnosu na vijećnike.

Ovakvo ponašanje gradonačelnika i predsjedavajućeg nije iznenađujuće ukoliko se zna da je zloupotreba polažaja u svrhu zapošljavanja jedan od načina očuvanja većine u Gradskom vijeću. Napominjemo da je pred vijećnicima u narednom periodu usvajanje Budžeta za 2020. godinu, te je nužno osigurati dovoljan broj ruku u klimavoj većini koju na okupu drže sitnosopstvenički interesi.

Zbog svega navedenog pozivaju se nadležne institucije (MUP i inspekcije) da zaustave nezakonite radnje gradonačelnika Dervišagića i predsjedavajućeg Kujrakovića, kako građani Gradačca i dalje ne bi bili taoci samovolje vladajućeg dvojca!