Nakon tri godine mandata od 21 obećanja, evo koliko ih je ispunio Jasmin Imamović

0

Od ukupno 735 obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 jedinica lokalne samouprave u BiH, a čije ispunjavanje prati Istinomjer, u tri godine u potpunosti je ispunjeno njih 152, dok gotovo polovina (49%) datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do kraja mandata u oktobru 2020. godine. Osim toga, 197 obećanja ili njih 26%, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanja (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata.  

 

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović dao je ukupno 21 obećanje pred izbore 2016. godine. Ocjenu nije započeto dobilo je 7 obećanja, a među njima se ističe obećanje o produžetku Južne magistrale, te povezivanje historijske jezgre grada sa naseljem Slatina. Isti broj obećanja (7) je dobilo ocjenu započeto, a među njima se nalaze obećanja o izgradnji Gradskog groblja, te obećanje koje se odnosi se na izgradnju nedostajućih komunalnih objekata. Ocjenu u progresu je dobilo 6 obećanja koja se odnose na nastavak već postojećih praksi, poput sprječavanja privatizacije javnih preduzeća ili podržavanja toplifikacije individualnih objekata. Imamović ima i jedno obećanje koje je i u trećoj godini mandata dobilo ocjenu zaustavljeno, a to je obećanje o rekonstrukciji Istočne tribine Stadiona Tušanj, gdje se ne izvode nikakvi radovi, iako se budžetska sredstva planiraju svake godine, piše istinomjer.

Da li se moglo više, sigurno da jeste. Obećanja su kod nas tu po pravilu da se krše, a šta će se građanima Tuzle krenuti sve obećavati za naredne Lokalne izbore, tome ćemo tek svjedočiti.