Najstariji zanat u BiH preuzela mafija: Od ’Drine’ do internet-prostitucije

0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv organizirane grupe koja se bavila međunarodnom prostitucijom, podvodeći djevojke iz BiH klijenteli u Austriji i Njemačkoj.

Uzimali novac

Optužnica je podignuta protiv Almira Hadžiahmetovića (39), Ermina Šalake (32), Alena Hodžića (33), Abdulaha Međića (51) i Almira Grgića (37). Otkriveni u međunarodnoj akciji “Twins”, domaći svodnici terete se za djelovanje od januara 2015. do 4. novembra 2016. godine.

Djevojke, uglavnom slabog imovinskog stanja, vrbovali su za prostituciju, nudeći im laku zaradu, a zauzvrat su im uzimali dio novca. Ciljajući na klijentelu u Austriji i Njemačkoj, kreirali su profile djevojaka na internet-stranici Kauf mich (Kupi me).

Petlja Šićki Brod kod Tuzle

Petlja Šićki Brod kod TuzleFoto: (Arhiva)

Oni su u njihovo ime komunicirali sa potencijalnim klijentima te su dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

O najstarijem zanatu u BiH govorio nam je penzionisani inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mićo Letić, koji kaže da prostitucija na ovim prostorima nikad nije legalizirana niti pokrivena bilo kojom uredbom, kao što je to bio slučaj u Holandiji i Njemačkoj, gdje su poznati “crveni barovi” otvoreno nudili ove vrste usluga.

Privođenje svodnika u akciji “Twins”

Privođenje svodnika u akciji “Twins”Foto: (Arhiva)

– No, BiH je uvijek imala lokacije i mjesta gdje su se prostitutke okupljale. Prije rata je to bila poznata “Drina” u Sarajevu te “Mošćanica” na Baščaršiji, gdje su se okupljale prostitutke koje su, ustvari, ilegalno radile. Radnici u to vrijeme prime plaće i odmah idu u “Drinu“ i “Mošćanicu”- prisjeća se Letić osamdesetih godina.

S vremenom, napominje Letić, kad se sigurnosne strukture ne fokusiraju u dovoljnoj mjeri na prevenciju, otkrivanje i sprečavanje određenih oblika kriminaliteta, onda oni mutiraju i poprime mnogo ozbiljnije oblike. Danas su to organizirane grupe, mafija, koja čini složena krivična djela uz mnogo nasilja i upotrebu vatrenog oružja.

Vid industrije

– Danas postoji organizirani oblik kriminaliteta. Postoje elitne prostitutke, postoje makroi koji to rade na organiziran način, ne samo u BiH nego i u Evropi i čitavom svijetu. To je postao jedan vid industrije. Iskorištavaju se mlade djevojke, pogotovo iz zemalja u kojima je socioekonomski status narušen, gdje su politička klima i odnosi doveli ljude na rub egzistencije. Te djevojke u besperspektivnosti, da bi preživjele i prehranile porodicu, upadaju u zamke kriminogenih osoba uz lažna obećanja o dobroj zaradi i lagodnom životu.

Letić: Žrtve se teško iščupaju

Letić: Žrtve se teško iščupajuFoto: (Arhiva)

Elitna prostitucija odvija se po raznim destinacijama, jahtama te stanovima, koji su posebno opremljeni za takve stvari. Ukoliko djevojke dođu u kontakt sa međunarodnim kriminogenim miljeom, onda postanu u pravom obliku žrtve i teško mogu doći u situaciju da se iz toga iščupaju – objašnjava Mićo Letić.

Dame na petljama

Danas, također, možemo vidjeti žene koje lutaju po Vogošćanskoj ili petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle i prostituiraju se za sitan novac. To su obične djevojke, kaže Letić, koje su već na rubu egzistencije, što ih je dovelo do toga da se bave prostitucijom.

Stotine hiljada maraka

Petorica optuženih svodnika uzimala su od žrtava značajan iznos novca. Istragom je utvrđeno da je Almiru Hadžiahmetoviću putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom. Na taj način ostvario je nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 154.858,99 KM, od čega su značajan iznos uzimali i drugi optuženi.

Izvor: avaz