NA POMOLU JE PREOKRET: Johannes Hahn poručio da EU razmatra razmjenu teritorija između Srbije i Kosova…

0

Poruka jednog od visokih zvaničnika EU, komesara za proširenje Johannesa Hahna, da bi razmjena teritorija mogla biti dio sporazuma Beograda i Prištine, dokazuje da Brisel pokušava da što prije dođe do rješenja

Sve donedavno sa evropskih skupova stizale su poruke da nema zelenog svjetla za razgraničenje, ali je očigledno da su u međuvremenu smekšali stav. Tako je Hahn prije dva dana izjavio da bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude dio pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

– Nadam se da će rješenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rješavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova – kazao je Hahn za Washington post.

Problem taksa

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Hahn je istaknuo kako bi pravno obavezujući sporazum dvije strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”.

– U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmjena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, posljednji djelić veće slagalice… Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona – poručio je Hahn.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je oprezan i za “Blic” poručuje da Srbija čeka da Priština prva napravi potez.

– Prvo neka reše takse pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila – kaže Dačić.