LUCIDA INTERVALLA: Svijetli trenuci prisebnosti kod umno poremećenih ljudi

0

Povodom poduzetih mjera dezinfekcije slanih jezera od strane JP “Panonica” Tuzla, očigledno je da Panonica raspolaže najnovijim studijama za sprečavanje širenja koronavirusom.

Tim povodom, Federalni štab CZ-u bi najbolje bilo da se vode ovom praksom, te da isuše sva javna kupališta na rijekama, jezerima i dijelu Jadranskog mora u Neumu kako bi se izvršila neophodna dezinfekcija.

Kao graničnike u jezerima instalirati stubove, po uzoru na svjetski poznati stub u naselju Solina.

S obzirom na izjave gradonačelnika u vezi sigurnosne udaljenosti kupača od osam kvadrata u vodi, njegovi podaci se ne slažu sa Arhimedom i njegovim zakonom, tačnije onim drugim.

Svako tijelo potopljeno u tečnost djeluje sila potiska koja je jednaka težini tijelom istisnute tečnosti. Drugim rečima, tijelo potopljeno u tečnost biva lakše za koliko iznosi težina istisnute tečnosti. Ovo je osnovni zakon hidrostatike (i aerostatike). Ovaj zakon je opšti i važi za sve fluide i gasove, ali je prvo otkriven kod tečnosti.

Samo po ovom zakonu bi svi kupači imali ista prava u vodi.

Prema riječima gradonačelnika, najveću žal osjeća prema penzionerima, inače najugroženijom kategorijom za oboljenje od koronavirusa, jer njihov kvalitet života će se narušiti do oktobarskih izbora.

Imajući u vidu da se na Panonskim jezerima trenutno vrši rekonstrukcija sojenica započeta u 10. mjesecu 2019. godine u vrijednosti od oko 400.000 KM, svojom namjenom koja ruku na srce i nemaju neku korist, mogla se u ovim teškim vremenima iskoristiti kao karantin.