Ko o čemu, SDP o dosljednosti

0

Vijest dana u Tuzlanskom kantonu svakako da je smjena dva ministra. Naime, u Tuzli su na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona smijenjeni ministri unutrašnjih poslova Sulejman Brkić (SDBiH) i ministar za rad, socijalnu pravdu i povratak Admir Hrustanović (SBiH). Smjenu su podržali zastupnici opozicionih stranaka SDP BiH, PDA BiH, Naše stranke, ali i zastupnici vladajuće koalicije Nedžad Hamzić i Lejla Vuković (SBB BiH), te Midhat Čaušević (SDA). Suzdržano je bilo 11 zastupnika, a pet protiv.

Ovom smjenom ponajviše se pohvalio SDP koji je kako su napisali sa svojim partnerima još jednom pokazao dosljednost i nultu toleranciju prema svakom obliku nezakonitog djelovanja izabranih i imenovanih javnih dužnosnika.

Ne seže zaborav tako daleko, pa smo danas pored Skupštine TK imali i sjednicu Gradskog vijeća Tuzla gdje su SDP i partneri u većini (TA i PDA) odbili podnijeti informaciju o utrošku sredstava namijenjenih za borbu protiv pandemije Covid-19. Nešto ranije odbili su izvršiti povrat nelegalno naplaćenog novca građanima Tuzle po osnovu nametnute i zakonski oborene komunalne naknade. Odbija se raspravljati o navodima o familijarnom zapošljavanju u Gradskoj upravi Tuzla. Dosljedno se prešućuje imenovanje najodanijih članova porodica, najbliže rodbine i prijatelja, u Upravne i Nadzorne odbore. Dosljedno se 27 godina šuti o ilegalnom boravku gradonačelnika Imamovića u tuđem stanu, slučaju koji je završio pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Dosljedno se ide u koaliciju sa SNSD-om. Dosljedno se prešućuje ispitivanje Tužilaštva Kantona Sarajevo o neregularnostima i trgovini uticajem prilikom izbora predsjednika i članova Kanonalnog odbora SDPBiH Sarajevo. Dosljedno se prešlo preko afere pranja novca, dugovanja 230.000 KM hrvatskoj firmi Analytics Ekspert koja je od ranije osumnjičena za pranje novca. Dosljedno se za direktora sarajevske Toplane postavio osuđeni ratni zločinac Enver Zornić. Dosljedno se prešućuje kroz rad Gradskog vijeća Tuzla i Skupštine TK koaliciona saradnja sa PDA-om Mirsada Kukića, koji je saradnju potvrdio još na na novogodišnjem prijemu SDP-a, kao i na posljednjem Kongresu SDP-a prije isključenja istaknutih i dugogodišnjih članova. Dosljedno je sadašnji predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kao premijer Federacije prekrajao statut JP Autoceste FBiH kako bi svog brata Mirsada imenovao na direktorsku funkciju.

Kada sumiramo, nije baš na SDP-u da priča o dosljednosti.