Kako je Malčanski berberin do detalja isplanirao Monikinu otmicu: Krao hranu, mjesecima učio puteve, pravio tajna skrovišta…

0

Dvanaestogodišnja Monika K. iz Suvog Dola kod Niša, koju je oteo višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, pronađena je nakon punih devet dana opsežne policijske potrage.

Ona je sa majkom provela noć na Dječijoj klinici u Nišu, a kako saznaje Blic, i u narednim danima ostati tu kako bi se obavila dalja dijagnostika. Prema riječima ljekara, neće biti vršena nikakva intervencija, jer nema ozbiljnijih povreda.

Kod djevojčice su vidljive ogrebotine po rukama i nogama, tu je i psiholog kao i cijeli ljekarski tim.

​- Monika je spavala pored svoje majke. Nastavljaju se analize, a njeno stanje je stabilno, izjavio je jutros je direktor Kliničkog centra Niš dr. Zoran Radovanović.

Steže se obruč

Djevojčica je pronađena živa i u svjesnom stanju u selu Pasjača, odakle je rodom majka Ninoslava Jovanovića. Monstrum i dalje bježi policiji, ali se očekuje da će uskoro biti lociran i uhvaćen.

Policija ga je, kako piše Blic, opkolila.

Nakon što je policija pozvala mještane Pasjače da provjere svoje kuće i vikendice i prijave ako vide nešto sumnjivo, jedan je muškarac, koji u ovom selu ima vikendicu u kojoj niko ne boravi, došao obići svoje imanje. On je tada primijetio muškarca kako bježi s imanja i odmah je pozvao policiju. Policija je stigla na lice mjesta i u vikendici pronašla otetu djevojčicu.

Malčanski brijač je malu Moniku oteo još 20. decembra u 7.28 sati na putu do škole u naselju Brzi Brod.

Ovu otmicu je, prema svim informacijama koje su otkrivene tijekom potrage, pripremao mjesecima.

Jovanović je od ljeta vrijeme provodio u šumama knjaževačkog kraja, svjedoče mještani. Porodica je njegov nestanak prijavila prije nekoliko mjeseci, baš u periodu kada su ga stanovnici zabačenih kuća sretali u šumama.

– Pitao bi ih koji je najbliži put do nekog sela, da mu pokažu prečice. Po svemu sudeći, skupljao je informacije o terenu. Toliko su ga često viđali da su ga prozvali šumskim čovekom! – ispričao je jedan od učesnika potrage za Blic.

VEZANI TEKSTOVI

Kako je višestruki silovatelj djevojčice na prevaru nagovarao da krenu sa njim

Monika nađena: Policija za petama Malčanskom berberinu, očekuje se hapšenje

Plači sad, da ti bude lakše: Emotivan zagrljaj Monikinih roditelja kad su saznali da je pronađena

Monika otkrila šta joj je otmičar rekao prije bijega

Ošišana, iznemogla, umotana u deku: Prva fotografija male Monike

Upravo taj višemjesečni boravak u šumi bio je značajan za pakleni plan Malčanskog berberina, jer, osim što se upoznavao sa terenom, imao je dovoljno vremena da pripremi potencijalna skrovišta.

– Sumnja se zbog toga da je napravio mesta gde će se skrivati. Kažu da je izuzetno inteligentna osoba, još kada se uzme u obzir priprema, jasno je zašto policija ne može tek tako da ga locira. Zanimljivo je da tokom tog boravka u šumi uopšte nije odlazio u prodavnicu po namirnice, već se snalazio u prirodi – objasnio je naš sagovornik.

Tezu da je Malčanski berberin duži vremenski period pripremao teren potvrđuju i tragovi koje je policija pronašla tokom proteklih dana potrage. Tako je najprije pronađena zemunica na oko 150 metara od Malčanske petlje, a u njoj, osim djevojčicinih stvari i slatkiša, nađena je i vreća za spavanje.

Jedan mještanin također je prijavilo da mu je između 15. i 17. decembra ukradeno 240 kilograma sušenog mesa iz vikendice kod malčanske petlje. Svijetlo sumnje odmah je palo na Malčanskog berberina jer se pretpostavlja da je ostavljao zalihe hrane duž putanje kojom bježi od policije.

Da mu krađe nisu strane, potvrdili su mještani knjaževačkog kraja, rekavši da je prije nekoliko dana na seoskom groblju održan parastos, a da je već sutradan sva hrana nestala. Kako je ovdje riječ o malim mjestima, gdje se svi poznaju, odmah je bilo jasno da je to maslo nekoga sa strane.

I napuštena kuća u kojoj su policajci pronašli Monikinu isječenu kosu, čiji je vlasnik Berberinov rođak, bila mu je poznata od ranije, a znao je i da u njoj, ali i okolini, ne boravi niko.

– Znao je da u toj kući nema komšiluka i da u kućama koje se nalaze okolo ljudi samo periodično dolaze. Ovo je veliko selo, ali raštrkano, tu ga danima niko ne bi primetio , kaže izvor Blica.

Dvije greške

Mjesecima u kojima se kretao u šumama, monstrum je utvrđivao i u kojim kućama po selima niko ne boravi. Dobro je znao kuda da bježi i gdje će moći da se sakrije…

Dvije najveće greške koje je napravio bile su glavni tragovi u potrazi: u jednom dijelu puta od Malče ka Knjaževcu sa djevojčicom je išao duž pruge, pa ga je jedan čovjek primijetio, a druga je bila kada je u selu Miljkovac jednom mještaninu zatražio flašu vode “jer mu se pokvario kamion”. Djevojčica je oba puta viđena s njim.

Za Berberinom i Monikom tragalo je više od 600 ljudi. Na terenu su bili policajci, lovci, radio amateri, radnici niških firmi za obezbjeđenje, građani i dobrovoljci, ali i zabrinuti roditelji iz Beograda koji su organizovano krenuli ka svrljiškom kraju.

Izvor: oslobodjenje