Kad zlostavljač morališe

0

Znate li da zlostavljanje članova porodice nije više lična stvar? Krivični zakon nasilje u porodici tretira kao posebno krivično dijelo.

Nasilje je svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.

Ko nasiljem, drskim ili bezobraznim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje porodice krivično je odgovoran i kaznit će se. Nasilje u porodici česta je pojava i u našoj sredini te je sve češće predmet istrage policije, koja se provodi pod nadzorom tužilaštva, a u svim slučajevima se ostvaruje i neophodna saradnja sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti. Nasilje u porodici više nije tabu tema. O njemu treba više raspravljati, kako u nadležnim institucijama tako i na drugim meritornim mjestima.

Tokom izbornih godina, privatnost kandidata sa listi nalazi se pod lupom javnosti. Iako se po moralnom kodeksu u te stvari ne ulazi i javno ne iznosi u javnost, zbog diskreditacije samih kandidata u svrhu dizanja rejtinga naručilaca tih tekstova, svjedoci smo svega i svačega.

Javna je tajna da se naklonost medija kroz gradske budžete kupuje novcem građana. Tako je Grad Tuzla u posljednje četiri godine na promociju gradonačelnika i službi grada izdvojio preko 200.000 KM. Jedan od portala je i Tuzlanski Info Portal (www.tip.ba) koji je kroz poziv za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzle medijskim subjektima na godišnjem nivou dobio 10.000 KM.

Tuzlanski Info Portal kao jedan od čitanijih tuzlanskih portala krenuo je po nalogu ili u ličnu  kampanju diskreditacije kandidata drugih političkih opcija, svega što nije SDP. Ukoliko se pozovemo na narodnu izreku “Nije važno šta se kaže, nego ko kaže”, pisanje na navedenom portalu možemo okarakterisati kao djelo lažnog moraliste koji bi da dijeli lekcije.

Naime, kako nezvanično saznajemo, a vezano za početak samog teksta, prije par godina, pripadnici MUP-a TK su reagovali na poziv za nasilje u porodici izašli na teren, gdje su na adresi našli vlasnika portala tip.ba, koji je navodno pretukao suprugu.

Trebamo li zaključiti da vlasnik portala tip.ba Adis Jašarević ima nešto protiv žena, kada pored ukućana otvoreno kleveće i kandidatkinje za Gradsko vijeće?