IZ SDP-ovih KULOARA: Imamović odlučio da riješi migrantsku krizu u Tuzli?

0

Grad Tuzla je 2016. godine usvojio Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja, u kojem je predviđena integracija raseljenih lica i povratnika koji žive u kolektivnim centrima. Jedan je od šest gradova u FBiH koji je prošao projkat CEB II – ”Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”.

U sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara – CEB II, u Tuzli su trenutno u izgradnji dvije zgrade za socijalno stanovanje, u kojima će u 120 stanova biti smještene raseljene osobe iz Podrinja, dok će u preostalih 30 stanova biti domicilno stanovništvo koje je u stanju socijalne potrebe.

Putem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojeno je 5,5 miliona KM iz sredstava fondova Evropske unije, a iz budžeta Grada u realizaciju projekta uloženo je 2,5 miliona KM.

Pojavom migranata u Tuzli, svakodnevno se na gradsku upravu vrše pritisci za njihovo zbrinjavanje, kao i izmještanje iz gradske jezgre.

Po kuloarima tuzlanskog SDP-a, krenule su priče o realizaciji ovog problema. Iako još uvijek nezvanično, kao lokacija za premještanje Ureda za strance u Tuzli spomenuta je upravo jedna od pomenutih zgrada namijenjenih za socijalno stanovanje. Kako bi se izmjestili iz same gradske jezgre, migrante koji se nalaze u centru grada bi se smjestilo u Miladije, zajedno sa korisnicima kolektivnih centara.

Bez ikakvih stručnih i širih konsultacija sa Ministarstvom i drugim mjerodavnim institucijama odlučeno je da u tajnosti prebace u zapadno dio grada.
Razlog i posljedice se mogu odmah prepoznati.

Ukoliko se priče i obistine, kakve će to posljedice imati? 

2015. godine mještani Mihatovića su se nadležnima žalili da je Kolektivni centar leglo prostitucije i droge.

Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona potvrdili su da su prilikom razgovora s mještanima Kolektivnog centra Mihatovići došli do određenih informacija koje bi mogle ukazivati na organiziranu prostituciju i korištenje opojnih droga u tom centru.

– Poduzetim mjerama utvrđeno je da D. N. iz Tuzle u naseljima Mihatovići i Šićki Brod organizira prostituciju te da, osim navođenja na prostituciju ženskih osoba, omogućava i uživanje opojnih droga. O tome je Kantonalnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv D. N., zbog čega je on osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci – potvrdili su u MUP-u TK.

Ne želimo raseljena lica, kao ni domicilno stanovništvo koje je u stanju socijalne potrebe etiketirate kao gore navedene, jer većina su žrtve takvih osoba, kao ni migrante da su svi kao pojedini koji su u posljednje vrijeme punili stupce crne hronike, ali zar bi ovo bilo rješenje? Kakva bi se poruka ovakvim “rješenjem” poslala i ostalim stanovnicima Miladija, te okolnih naselja, kao i vlasniku Bingo City Centra, jednog od najvećih investitora u našoj zemlji, koji je u neposrednoj blizini?

Uz sve nadležnosti sa kojima raspolaže, pa i posljednjom gdje je od strane Gradskog vijeća izabran za investicionog menadžera, zar se za odluke kao što je i ova, za sada nepotvrđena, ne bi trebalo pitati i Gradsko vijeće ili su oni tu samo pro forme?