Dug KHK Lukavac iznosi 31 milion KM: Poznati povjerioci, u čije će ruke GIKIL

2

Koksno hemijski kombinat (KHK) Lukavac dužan je 31,1 miliona maraka, a od toga su potraživanja radnika 479 hiljada maraka, utvrđeno je na ispitnom ročištu u okviru stečajnog postupka pred Općinskim sudom Tuzla. Vrijednost kapitala tek treba biti utvrđena, ali KHK je u osnivanje lukavačkog GIKIL-a unio skoro 74 miliona maraka kapitala, a taj udio bit će dio stečajnog postupka i nesumnjivo je atraktivan za ulagače.

– Ukupna dugovanja KHK su 31.118.000 KM. U višem isplatnom redu su, prema posljednjim izmjenama Zakona o stečajnom postupku FBiH, radnička potraživanja, odnosno sve neisplaćene plaće, otpremnine, naknade za povrede na radu i topli obrok što sve zajedno iznosi 479.229 KM – kaže stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalić.

KHK je do otvaranja stečaja imao samo šest zaposlenika i oni su zaključno sa 28. februarom poslani na Biro za zapošljavanje.

– Razlučni povjerioci potražuju 20.242.000 maraka, među najvećima su Porezna uprava FBiH sa 7,2 miliona, švicarska kompanija Inkometal AG sa tri miliona, zatim zagrebačka firma Kemokompleks koja potražuje 7,2 miliona KM i Lukavactrans d.d. sa 1.580.000 KM. Većina ovih povjerilaca na osnovu presuda upisala je udjele u vlasničkoj strukturi – dodaje Kunalić.

Inače, Vlada TK je 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om, kompanijom u vlasništvu Indijaca Pramoda Mittala, i dala im na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Osnivački kapital GIKIL-a iznosi 106 miliona maraka, od toga je KHK ima 69,73 posto i izvršio je sve svoje obaveze po ugovoru, dok GSHL nikada u potpunosti nije ispunio svoje obaveze.

– U postupku slijedi procjena vrijednosti imovine i svih udjela, a potom ćemo pokušati definirati vlasničku strukturu. Postoji dio imovine koji nije pod razlučim pravom, a to su neretnine i zemljište van kruga firme, koje će ići na prodaju i od toga novca se mogu naplatiti radnici – zaključuje Kunalić.

S obzirom da su potraživanja radnika manja od pola miliona maraka za očekivati je da će biti namirena u potpunosti. Oni kojima je KHK ostao dužan sigurno će pažljivo pratiti raspodjelu vlasničkog udjela u KHK, jer on sa sobom nosi i udio u skoro 70 posto GIKIL-a, koji nakon ovog stečaja više neće biti državna kompanija.

2 KOMENTARI

  1. First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
    I was curious to find out how you center yourself and
    clear your mind before writing. I’ve had difficulty clearing my mind in getting my ideas out there.

    I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions
    or tips? Appreciate it!

Comments are closed.