DRAMATIČNO U ZENICI: Deblokirani dolazni peroni, radnici “Zenicatransa” počinju ŠTRAJK GLAĐU…

3

Sedmi dan traje blokada Autobuske stanice Zenica, ali su radnici JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” pristali da od danas deblokiraju dolazne perone izvan stanice, kako bi se nesmetano odvijao prigradski i međunarodni saobraćaj iz tog grada – izjavio je Feni predsjednik Sindikata tog preduzeća Huso Sarvan

-Pristali smo na molbu policije da u cilju bezbjednosti putnika oslobodimo dio dolaznih perona, da putnici mogu slobodno izaći iz autobusa te sigurno prijeći ulicu. Da ne bi niko došao u situaciju da krivično odgovara, ako se nešto desi – kazao je Sarvan.

Ističe ipak da neće odustati od svojih zahtjeva da se sistemski riješi pitanje “Zenicatransa“, kao ni od najavljenog štrajka glađu.

-Mi smo sasvim ozbiljni u našim namjerama. Danas ćemo izvršiti i posljednje pripreme, sačinjavanje dokumenata koja ćemo dostaviti svim nadležnim organima i Gradskoj upravi kako bismo sutra u sedam sati započeli štrajk glađu. Policija je već obaviještena o našim aktivnostima – dodao je.

Nije poznato koliko će radnika stupiti u štrajk glađu, ali Sarvan kaže da zna da će svi ratni vojni invalidi i demobilisani borci, uz podršku ostalih radnika, stupiti u štrajk glađu.

-Ostali će radnici nastaviti s blokadom Autobuske stanice, do konačnog rješenja – poručuje on i dodaje da nisu zainteresirani za političke borbe o tome ko je, a ko nije kriv za stanje tog preduzeća te da su podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu ZDK-a i traže da se sve ispita.

Sarvan navodi da ne raspolažu nikakvim dokumentima, niti znaju šta gradonačelnik Fuad Kasumović i Gradska uprava mogu uraditi, kao što su najavili u saopćenju za javnost, po pitanju prepuštanja njihovih linija drugim licenciranim prijevoznicima.

-Međutim, mi smatramo da gradonačelnik nema pravo nikome da iz budžeta grada, koji nije ni usvojen, izdvoji sredstva za refundiranje troškova prijevoza đaka, penzionera ili bilo kojih drugih kategorija. Ako tvrdi da ne može izdvojiti sredstva za ‘Zenicatrans’ zato što nije usvojen budžet, odakle onda pravo da refundira troškove drugim prijevoznicima – kaže Sarvan.

Direktor preduzeća Darmin Terzić također ističe da nema nikakav dokument o namjerama Gradske uprave da njihove linije dodjeli drugim prijevoznicima, ali i on, mada misli da su našli neko zakonsko uporište za takav potez, smatra da konačnu odluku treba donijeti Gradsko vijeće.

Terzić ističe kako je u stalnom kontaktu s direktorom Kantonalne porezne uprave Zenica za deblokadu računa, za što im je neophodno 67.000 KM.

-Dobili smo saglasnost direktora Sabahudina Ibrahimagića da sačinimo “cesiju“ za naša potraživanja od Rudnika Zenica, koji nam duguje oko 100.000 KM. Time bismo mogli da nabavim gorivo. Ako uspijem nabaviti gorivo, morat ću zamoliti vozače da prekinemo obustavu te da vozimo barem dio linija. Ne možemo sve pokriti – kaže Terzić, koji dodaje da je tome razlog i što im je za šest ili sedam voznih jedinica s današnjim danom istekla registracija, a oni u ovom trenutku nemaju novca za registraciju.

Registracija jednog vozila, napominje Terzić, koštala bi ih oko 2.100 KM.

3 KOMENTARI

 1. Thank you for your blog post. Manley and I are already saving
  for our new e book on this subject and your post has made us all to save
  our own money. Your ideas really clarified all our inquiries.
  In fact, in excess of what we had recognized ahead of the time we came across your wonderful blog.
  We no longer have doubts along with a troubled mind because
  you have totally attended to our own needs in this post. Thanks

 2. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual provide on your visitors?
  Is gonna be again steadily to investigate cross-check new posts

Comments are closed.