ČIME IH DRŽE U ŠACI: SDP ne želi u vlast, ne želi ni smjenu PDA

0

Za sutra je ponovo sazvan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona. Zahtjev sadrži minimum od 12 potpisa, koliko je potrebno da se sazove nastavak sjednice i zastupnici su već dobili pozive za sjednicu.

Prije samog početka planirano je održavanje sjednice Kluba Bošnjaka na kojoj će biti izabran predstavnik u rukovodstvu Skupštine TK, a nakon trebala bi biti nastavljena i sjednica zakonodavnog tijela TK.

Podsjećamo, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK u ponedjeljak je trajao samo minut, jer u Klubu Bošnjaka nije bilo većine koja bi mogla predložiti kandidata za rukovodstvo. Tada je Lejla Vuković iz SBB-a, koju je predložio Klub zastupnika SDA, imala podršku 14 zastupnika iz Kluba Bošnjaka, što je jedan manje od broja potrebnog za izbor, pa je prijedlog povučen. Zbog toga nije ni bilo osnova za nastavak konstituirajuće sjednice.

SDP ne želi u vlast, ne želi ni smjenu PDA

U aprilu se prvi put pokušala smijeniti Vlada TK koja je u tehničkom mandatu, a kojom upravlja PDA. Tada su za nju glasali zastupnici SDA, DF i SBiH, dok su suzdržani bili zastupnici SDP-a, SBB-a i Naše stranke.

Kako je tada naveo šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić, oni (SDP) se nisu htjeli miješati, kao ni prije nešto više od godina dana, kada je još neformirani PDA, smijenio Vladu SDA. Sada su uloge zamijenjene, te ne žele podržati proces kojem je kako je rekao “bio cilj blokirati TK, spriječiti isplatu plaća i socijalnih davanja u svrhu pritiska, da bi se formirala nova vlast.”

Devet mjeseci nakon izbora, Tuzlanski kanton u Skupštini nema većinu, nema vlast, nema pomaka. Međutim, ima vječno poslušne Slađana Ilića i Dževada Hadžića kojima radilo se na poboljšanju standarda građana ovog kantona ili ne, ispada svejedno. Dovoljno da budu nagrađeni od predsjednika stranke za poslušnost.

Da li je ovo po nalogu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića koji je tuzlanski SDP gurnuo u zagrljaj sa PDA, gdje pojedini zastupnici ove partije idu u Banoviće po savjete, da li je ovo ima ikakve veze sa javnom tajnom da je PDA nudila SDP-u milion KM da ne formira vlast sa SDA?

Mnogo je špekulacija, ali će vrijeme, odnosno naredni izbori pokazati šta odluke koje su u SDP-u donijeli barem kada je Tuzlanski kanton u pitanju znače. Građani ovog kantona su ogorčeni. Ne uzimanje glavne riječi sa deset zastupnika u Skupštini nego posmatranje iz hladovine opozicije sigurno nije ono zbog čega su građani izašli i dali svoje glasove.

Sa druge strane, možda jednostavno samo i pokazuju da nemaju snage da mijenjaju ovaj kanton. Dobronamjerni savjet, ostanite u opoziciji sakriveni “iza suknje” PDA kao malo dijete.

(V.M.)