Bliži se 26. maj i raste panika u izbornom stožeru Nermina Nikšića

0

Zahvaljujući grupi tuzlanskih delegata „u vlasništvu“ Jasmina Imamovića, Nermin Nikšić se na vanrednom kongresu SDP-a, održanom u decembru 2014. godine, na funkciju predsjednika provukao kroz „iglene uši“. Pretekao je za samo tih nekoliko „Jasminovih“ glasova svog protivkandidata – hrabrog i harizmatičnog Selima Bešlagića, inače Imamovićevog političkog tvorca.

Ime njihovog straha je – Edin Delić

Jeste Tuzla, „u duši crvena“, i nakon toga darivala Imamovića na izborima titulama samo zbog toga što nije imala drugog socijaldemokratskog kandidata, ali je on u kolektivnom pamćenju i svijesti Tuzlaka ostao duboko urezan kao „politički oceubica“. Nije li došlo vrijeme da mu časno tuzlansko članstvo SDP-a bar dijelom uzvrati za tu izdaju na predstojećim izborima za predsjednika SDP BIH?

Po mnogo čemu se da naslutiti da jeste, a najviše po paničnim reakcijama Nikšićevog izbornog stožera na rapidni porast popularnosti i u Tuzli i u cijeloj BiH – Edina Delića, uglednog univerzitetskog profesora Tuzlanskog univerziteta i harizmatičnog načelnika Lukavca. Jer – kao što neki dan reče popularni bivši košarkaš i tuzlanski sdp-ovac Žare Vujović – cunami novog povjerenja u socijaldemokratiju je krenuo prošlog maja iz Lukavca, kada je Edin Delić na referendumu, koji je SDA iznudila za njegov opoziv, brutalno pobijedio tu stranku sa oko 80 posto podrške naroda.

Dosta je više „pobjednika kroz iglene uši“

Taj talas je zapljusnuo na oktobarskim izborima i cijeli Tuzlanskom kanton gdje je Socijaldemokratska partija ostvarila svoju jedinu pobjedu u cijeloj zemlji. U ostalim regijama, a naročito u Kantonu Sarajevo, je nastavila ili da gubi ili, pak, da tavori, a sve u skladu sa pomenutim Nikšićevim konceptom liderstva.  Najbolji pokazatelj je sramni ulazak samog Nikšića u državni parlament preko kompenzacijske liste, sa mizernih ispod 5 hiljada glasova – kroz „iglene uši“.

Šta može promijeniti i može li pomoći ojađenom i obeznađenom narodu, tavorećoj socijademokratiji i propadajućoj državi „lider“ čija je karijera satkana od prolazaka kroz „iglene uši“. Ne može, naravno, od njega hajra očekivati ni narod, ni stranka ni država, ali zato mogu itekako hajrovati nenadmašne šićardžije, poput tuzlanskih nikšićevaca  – Jasmina Imamovića i Denisa Bećirovića – vodećih stožernika u Nikšićevom Izbornom timu.

Trgovačka alijansa Nikšić – Imamović – Bećirović

Nema, naravno, nikakve ljubavi niti idejno-akcionog jedinstva među ovom trojicom. Šta više, u nekim ranijim političkim utakmicama oni su se međusobno optuživali pogrdama koje „pas s maslom“ ne bi mogao pojesti. O tome se pisalo i pisaće se još. A, njih vezuje samo zakulisni, perfino razrađeni scenario po kojem i socijaldemokratija i narod i država mogu tonuti na dno dna, a da oni lično nastave svakog dana u svakom pogledu sve više napredovati.

O toj žalosnoj, morbidnoj i antinarodnoj trgovačkoj strategiji ćemo opširnije govoriti u narednim tekstovima. Ovom prilikom ćemo samo još razjasniti jedan od najnovijih dokaza i razloga zbog kojeg je Nikšićev izborni stožer zahvatila stravična panika, a koju smo pomenuli u gorenjem dijelu teksta.

Očajničko saopštenje

Naime, na dan kada se se iščekivao uži sastanak nove bosansko-hercegovačke političke zvijezde u zadivljujućem usponu, Edina Delića, sa SDP-ovim aktivistima u Tuzli, koje Jasmin Imamović ničim nije uspio kupiti, tuzlanski SDP je izdao očajničko saopštenje za javnost u kojem ta organizacija pruža apsolutnu podršku Nerminu Nikšiću za obnovu izrazito „uspješnog“ predsjedničkog mandata. Vela havle!

Nijedna druga SDP-ova organizacija u zemlji nije pružila javno podršku nekom kandidatu za novog predsjednika SDP-a. Radi se o strašnom  ponižavanju sopstvenog članstva, jer ne bira novog predsjednika SDP BIH neka organizacija, niti priručni Imamovićevi delegati, već članovi stranke – tajnim glasanjem i po svojoj savjesti. Očito je da nijedna druga organizacija, poput ove Imamovićeve, nema prljave i morbidne kalkulacije za izbore 26.maja, pa niko drugi i nije digao glas zbog činjenice da Edina Delića srdačno i sa velikim nadama dočekuju članovi i simpatizeri SDP-a u svim drugim gradovma.

A da su i vrhuška tuzlanskog SDP-a i cijeli Nikšićev stožer imali razloga za strah i paniku, dokazuju slike uz ovaj tekst – sa tuzlanskog skupa, gdje su Edina Delića, umjesto tridesetak aktivista, dočekale stotine SDP-ovih članova koji vape za promjenama, kao i ostali u svim drugim krajevima BiH – u koje nezadrživo pristižu talasi cunamija iz Lukavca i Tuzlanskog kantona.

(R.D.)