BiH ušla u recesiju!

0

Ukoliko je vjerovati statističkim podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je u recesiji, naveo je ekonomista Faruk Hadžić

“Ovu vijest sam znao već neko vrijeme na osnovu procjena i analiza koje sam radio, ali sam čekao službenu objavu” naveo je Hadžić na svom FB profilu, piše Buka.

Usporavanje ekonomije ili recesija znači pad ekonomske aktivnosti tj. BDP-a u dva uzastopna kvartala, što je kod nas slučaj i što se vidi iz tabele.

Uzroke treba tražiti u padu izvoza, koji je već prisutan neko vrijeme.

“Generalno pogoršanje vanjskotrgovinskog bilansa, koji je doveo do smanjenja BDPa. Prema definiciji zemlja je u recesiji kada u dva uzastopna kvartala ima pad ekonomske aktivnosti” ističe Hadžić.

Objavljeni podaci za 2019. godinu su rađeni na osnovu procjene, s tim da su stvarni, dostupni podaci za izvoz i uvoz lošiji nego u procjeni – izvoz je manji za oko 230 miliona KM, a uvoz veći za oko 210 miliona KM u odnosu na procjenu.

Postoje mjere iz domena fiskalne politike i politike dohotka čija primjena može, ne samo pomoći u oporavku, već i dodatno stimulirati ekonomsku aktivnost. Rješenja postoje, samo ih treba primjeniti”

“Rješenje je u stimulisanju potrošnje stanovništva putem smanjenja poreskih opterećenja” navodi on.

On kaže kako naše vlasti odbijaju da poreski rasterete građane BiH.

“Da smo uradili rasterećenja prije par godina, povećali plate i olakšali poslovanje, sumnjam da bi do recesije došlo” kaže Hadžić.

image
INFORGRAFIKA/FARUK HADŽIĆ