Bh. klubovi u kvalifikacijama za Evropsku ligu: Ko je nositelj, a ko nenositelj?

0

BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine će u kvalifikacijama za Evropsku ligu imati tri predstavnika i to Zrinjski, Široki Brijeg, te Željezničar ili vjerovatno Radnik iz Bijeljine.

Prema trenutnom stanju, mostarski Zrinjski je definitivno nositelj u prvom pretkolu Evropske lige, a sa koeficijentom 5.250 bili bi nositelji i u drugom pretkolu, naravno ako se plasiraju u njega.

Trećeplasirana ekipa BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, ekipa Širokog Brijega sa koeficijentom 2.250 neće biti nositelj u prvom pretkolu kvalifikacija za Evropsku ligu i imaće težak zadatak da se plasira dalje.

Sarajevski Željezničar koji ima problema sa licencom, veoma je blizu statusa nositelja u prvom pretkolu Evropske lige sa koeficijentom 3.500 dok u eventualnom drugom pretkolu Plavi ne bi bili nositelji.

U slučaju da sarajevski Plavi ne dobiju licencu za evropska takmičenja, u prvo pretkolo kvalifikacija za Evropsku ligu će vjerovatno bijeljinski Radnik koji sa koeficijentom 1.425 ne bi bio nositelj.

Šansu iz prikrajka vreba i zenički Čelik, no klub sa Bilinog polja nije dobio licencu ni za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, pa bi prema tome u Evropu trebao upravo Radnik.

Žrijeb za prvo pretkolo Evropske lige je 19. juna, a utakmice se igraju 11. i 18. jula 2019. godine.

Izvor: sport1