AMOR MAŠOVIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: „Taj mladić pronađen je u pet različitih masovnih grobnica. Nema primjera u NACISTIČKOJ NJEMAČKOJ da su, nakon što su žrtve ubijane, ulazili u grobnice…“

1

Organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice Genocida u Srebrenici organizirao je u bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima javnu tribinu: “Gdje su sakriveni”

Posmrtni ostaci 14-godišnjeg dječaka Senada Beganovića koji je ubijen u Srebrenici pronađeni su u četiri masovne grobnice.

Istražitelji su 1998. godine u grobnici Zeleni Jadar pronašli donji dio njegova tijela, uključujući i udove. Dvije godine kasnije otvorena je masovna grobnica u naselju Glogova kod Bratunca, u njoj su pronađeni gornji dijelovi Senadova tijela. Godine 2005. otvorena je grobnica Budak u kojoj je pronađena Senadova donja vilica. U grobnici Zeleni Jadar 5, 2007. godine pronađen je i dio njegove lubanje. Dječak je ukopan 2014 godine.

„Ovo nažalost nije najdrastičniji primjer zločina koji je ostao nezabilježen u ljudskoj istoriji. Jedan drugi mladić koji je bio malo stariji od Senada, imao je 22 godine, zvao se Kadrija Musić, a strijeljan je u Zadruzi u Kravici. Haški istažitelji su 1998. u primarnoj grobnici, gdje je on bio kompletan sahranjen sa još više od 1.000 strijeljanih u Kravici, s tim da to nije bio ukupan broj stijeljanih. Dakle, njegovo tijelo je nakon toga, najvjerovatnije u periodu septembar-novembar, kada su buldožeri i bageri ušli u Glogovu, raskomadano, utovareno u pripremljene kamione i otišlo na četiri sekundarne lokacije.

Taj mladić pronađen je u pet različitih masovnih grobnica. Razmak između tih grobnica je 32 kilometra. I, to nije najstrašnije. Posmrtni ostaci Kadrije Musića leže ovdje u Potočarima, i to je ukupno šest kostiju iz njegovog skeleta, koji broji 207 kostiju, koliko ih ukupno ima odrasli muškarac. Gdje je Kadrijina sedma, 17., 77., 207. kost? To govori o nečemu što je u ljudskoj civilizaciji nezabilježeno. Nema primjera u nacističkoj Njemačkoj, nema primjera kod barbara, da su, nakon što su žrtve ubijane, ulazili u grobnice i da su tijela raskomadana i raznesena na različite lokacije. A, sve s jednim ciljem, da se onemogući pronalazak tih žrtava“, kazao je Amor Mašović, prenosi „Slobodna Bosna“.

1 komentar

  1. You could definitely see your enthusiasm within the paintings you
    write. The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t
    afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

Comments are closed.